back to top
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πρωτοβουλία Δημάρχου Λέρου για τη μη μετατροπή των 5 νησιών σε κέντρα κράτησης

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΠρωτοβουλία Δημάρχου Λέρου για τη μη μετατροπή των 5 νησιών σε κέντρα κράτησης

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα ότι στα πέντε νησιά που διαθέτουν Hot Spots θα δημιουργηθούν κέντρα κράτησης, ο Δήμαρχος Λέρου απέστειλε έγγραφο στον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) αναφέροντς τα εξής:

Προς:

Πρόεδρο ΚΕΔΕ

Κοινοποίηση:

Δήμαρχο Χίου

Δήμαρχο Μυτιλήνης

Δήμαρχο Κω

Δήμαρχο Σάμου 

ΘΕΜΑ: Δημιουργία Κέντρων Κράτησης στα νησιά μας.

Κύριε Πρόεδρε,

Με αφορμή των δηλώσεων του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα στο Βήμα της Κυριακής, ότι τα πέντε νησιά θα μετατραπούν σε Κέντρα Κράτησης, εκφράζω την αντίθεση και αγανάκτηση μου για την άτυχη αυτή δήλωση.

Όπως γνωρίζετε, ο δήμος Λέρου από την πρώτη μέρα που προέκυψε το δύσκολο θέμα του μεταναστευτικού, συνεργάστηκε και πήρε μάλιστα πρωτοβουλίες αστραπιαία, προκειμένου να το διαχειριστεί καλύτερα και προς το συμφέρον του δήμου και των δημοτών, δείχνοντας ταυτόχρονα ανθρώπινο πρόσωπο προς τους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους, πράγμα, που εκ των υστέρων έκανε το ίδιο το ελληνικό κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, υπήρχε διαβεβαίωση δια στόματος πρωθυπουργού στο νησί μας και επίσημων εγγράφων του κ. Μουζάλα, ότι σε 48 ώρες οι πρόσφυγες μετανάστες θα έφευγαν από το νησί μας.

Κατανοούμε ότι άλλαξαν τα δεδομένα. Όμως, επ ουδενί δεν πρέπει τα νησιά μας να μετατραπούν σε κέντρα κράτησης. Για το λόγο αυτό, ζητώ τη συμβολή της ΚΕΔΕ, ενόψει μάλιστα του συνεδρίου μας, προκειμένου να τεθεί θέμα, ούτως ώστε να υπάρξει κοινή γραμμή των δημάρχων των πέντε νησιών, για να πείστει παντοιοτρόπως ο αρμόδιος υπουργός να μην πραγματοποιηθεί η σκέψη του αυτή.

Θεωρούμε ότι αν μετατραπούν τα νησιά σε κέντρα κράτησης, θα είναι ολέθριο σφάλμα εις βάρος των νησιών αυτών δεδομένου ότι οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές και η αντίδραση των κατοίκων και των δημοτικών τους αρχών μεγάλη.

Ευχαριστώ για την κατανόηση και περιμένω τις ανάλογες ενέργειες σας. 

Ο Δήμαρχος Λέρου 

Κόλιας Μιχαήλ

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ