back to top
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σε Λέρο και Αγαθονήσι, εγκαινίασε ο Περιφερειάρχης την έκθεση σκίτσου για το προσφυγικό

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΣε Λέρο και Αγαθονήσι, εγκαινίασε ο Περιφερειάρχης την έκθεση σκίτσου για το προσφυγικό

Περιοδεία σε νησιά της Δωδεκανήσου πραγματοποιεί από τη Μεγάλη Δευτέρα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, με σκοπό να ενημερωθεί για τα εν εξελίξει ζητήματα των νησιών και να ανταλλάξει ευχές με τις τοπικές αρχές και τους κατοίκους, ενόψει του Πάσχα.

 

Στην Λέρο, την Μεγάλη Τρίτη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την δημοτική αρχή, με βασικό θέμα την δρομολόγηση δύο νέων σχολείων που εντάχθηκαν στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, με απόφαση που ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.  

Το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου επισκέφθηκε το Φαρμακονήσι, όπου αντάλλαξε ευχές με τους στρατιώτες που υπηρετούν στο Στρατιωτικό Φυλάκιο Φαρμακονησίου. 

Στην συνέχεια, μετέβη στο Αγαθονήσι  όπου, στην διάρκεια σύσκεψης στο Δημαρχείο, μαζί με τον δήμαρχο κ. Ευάγγελο Κόττορο υπέγραψαν  δύο νέες προγραμματικές συμβάσεις  που αφορούν νέα έργα στο νησί. 

Εγκαίνια της έκθεσης σκίτσου για το μεταναστευτικό 

Στην Λέρο, το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης και στο Αγαθονήσι, το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης, ο Περιφερειάρχης  εγκαινίασε την έκθεση σκίτσου για το προσφυγικό “Μετέωρο Βήμα”, που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων. 

Μετά την Ρόδο – από όπου ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου – και την Κω,  η έκθεση των έργων 28 Ελλήνων σκιτσογράφων, που αναδεικνύουν όλες τις πτυχές και τις διαστάσεις του προσφυγικού δράματος,  μεταφέρθηκε στα δύο νησιά της Δωδεκανήσου, την Λέρο και το Αγαθονήσι, που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δέχονται και περιθάλπουν, σχεδόν καθημερινά,  κατά εκατοντάδες,  τους πρόσφυγες και μετανάστες. 

Ειδικότερα στο Αγαθονήσι των 185 κατοίκων, η έκθεση οργανώθηκε  ακριβώς για να τονίσει την μεγάλη αντίθεση ανάμεσα στο μικρό μέγεθος του ακριτικού νησιού και στο μεγάλο, οικουμενικό, πανανθρώπινο μήνυμα που έστειλαν με την στάση τους απέναντι στους πρόσφυγες, οι λιγοστοί κάτοικοί του. 

“Αυτοί οι ωραίοι άνθρωποι υπηρέτησαν όσο κανείς άλλος τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες κτίστηκε η Ενωμένη Ευρώπη.   Στο αξιακό ερώτημα στο οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απάντησε ακόμη, ο λαός μας απάντησε με τρόπο αυθόρμητο. Αυτή η μικρή και πολύπαθη χώρα, αγκάλιασε τα παιδιά της προσφυγιάς με όση αγάπη διαθέτουν οι άνθρωποί της και κυρίως οι άνθρωποι των μικρών νησιών που άνοιξαν διάπλατα τα σπίτια τους και την καρδιά τους. Νησιά λίγων δεκάδων  ή εκατοντάδων κατοίκων,  έστειλαν το πιο ηχηρό  μήνυμα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης.   Η Ευρώπη του Διαφωτισμού, της αλληλοκατανόησης και της συνεργασίας είναι ακόμη ζωντανή” ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος. 

Και οι δύο εκθέσεις θα διαρκέσουν ως την Λαμπρή Τρίτη, 3 Μαΐου. Εν συνεχεία, τα 116 έργα των Ελλήνων σκιτσογράφων θα μεταφερθούν στην Αθήνα, όπου θα εκτεθούν στις προθήκες του Μετρό, με κατάληξη το κέντρο της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ