back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

– Σύνδεση Καλύμνου-Λέρου

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ- Σύνδεση Καλύμνου-Λέρου
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Γιάννης Βαληνάκης, επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου (14/6), μαζί με τους Δημάρχους της Καλύμνου και της Λέρου, κ.κ. Ρούσσο και Κωττάκη την περιοχή ανάμεσα στα δύο νησιά, όπου θα υλοποιηθεί το έργο της πορθμειακής σύνδεσης Καλύμνου – Λέρου.

«Eίναι μεγάλη μέρα πιστεύω για την Κάλυμνο και τη Λέρο. Η σύνδεση των δύο νησιών είναι ένα έργο οραματικό, μακράς πνοής. Ένα έργο, στο οποίο οι κοινωνίες μας επέμειναν όλα αυτά τα χρόνια ως αίτημα. Χαίρομαι που σήμερα αυτό το έργο ξεκινά το δρόμο του. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, τον κ. Παπαθανασίου, και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Κόκκινο, για τη βοήθειά τους, έτσι ώστε η μελέτη του έργου να προχωρήσει. Και μάλιστα να προχωρήσει γρήγορα, προκειμένου το έργο αυτό να γίνει πραγματικότητα.

Είναι ένα έργο που μας βασάνισε στο παρελθόν, έγιναν προσπάθειες, αλλά πιστεύω ότι όταν η διεκδίκηση γίνεται σωστά και τεκμηριωμένα, τότε αποδίδει και φέρνει αποτελέσματα. Κι αυτό είναι που τελικά μετράει για τους συμπατριώτες μας» δήλωσε ο κ. Βαληνάκης στα τοπικά ΜΜΕ και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα οφέλη που θα αποκομίσουν οι Δωδεκανήσιοι από την υλοποίηση της διασύδεσης των δύο νησιών, εκφράζοντας την απορία του για το γεγονός ότι ορισμένοι δείχνουν να μην κατανοούν τον οραματικό χαρακτήρα ενός τέτοιου έργου.

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι θα έχει μετρήσιμα αποτελέσματα στην καθημερινότητα των συμπατριωτών μας. Θʼ αλλάξει την ποιότητα ζωής τους, θα δώσει καινούριες ευκαιρίες. Τα νησιά μας θα αποτελέσουν πλέον έναν νέο αναπτυξιακό πόλο που θα δώσει ζωή σε όλη την περιοχή και θα βοηθήσει όλους μας».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε, επίσης, τη χαρά του για την παρουσία των δύο Δημάρχων εκεί, και αναφέρθηκε στην ανάγκη να επιδειχθεί απʼ όλους αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα: «Θέλω με την ευκαιρία αυτή να δεσμευθώ προσωπικά ότι θα παρακολουθώ στενά όλη αυτήν την προσπάθεια. Θα συνεργαστούμε όλοι μας, σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο, έτσι ώστε να μη μείνουμε στα λόγια αλλά να γίνει το έργο πραγματικότητα και να αισθανθούν οι συμπατριώτες μας ότι θα αλλάξει την καθημερινότητα και τη ζωή τους».

Λαθρομετανάστευση

Στη συνέχεια, ο κ. Βαληνάκης μετέβη στην Κάλυμνο, όπου είχε συναντήσεις με τοπικά στελέχη στην Πόθια, ενώ την προηγούμενη ημέρα είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Λέρο. Εκεί επισκέφθηκε και περιηγήθηκε στους χώρους της Υπηρεσίας Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου.

«Βρισκόμαστε στην ΥΝΤΕΛ, στη Λέρο, δίπλα από τα σύνορα της χώρας μας, τα οποία είναι ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών και αναφέρθηκε στις σύγχρονες απειλές της λαθρομετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος. «Πρέπει να υπάρξει μία συλλογική ευρωπαϊκή προσπάθεια για την προστασία των συνόρων μας. Υπάρχουν πρωτοβουλίες που έχουν εκδηλωθεί για τον σκοπό αυτό, όπως κατά κύριο λόγο η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού για μία Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή.

Για να φτάσουμε, βεβαίως, σε έναν τέτοιο στόχο, πρέπει να περάσουμε από στενότερα σχήματα συνεργασίας, όπως για παράδειγμα μία Μεσογειακή Ακτοφυλακή. Και είχαμε το ξεκίνημα με την πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, κ. Σαρκοζί, στην Αθήνα, όπου πολύ σαφώς τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα μίας ελληνογαλλικής συνεργασίας για τη δημιουργία μίας κοινής μονάδας για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Μία άλλη πρωτοβουλία στο πλαίσιο της ΕΕ αφορά στις περιπολίες και στις ασκήσεις που γίνονται από ευρωπαϊκές δυνάμεις, δηλαδή όχι μόνο από εθνικές στα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα. Οι ασκήσεις αυτές γίνονται τα τρία τελευταία χρόνια, βεβαίως και στο Αιγαίο, και φέτος ειδικότερα στη Λερο, ακριβώς γιατί μετά τις τελευταίες εξελίξεις χρειάζεται να δείξουμε στους ακριτικούς πληθυσμούς μας ότι είμαστε έτοιμοι να τους στηρίξουμε στις δύσκολες αυτές στιγμές.

Η άσκηση θα εκτυλιχθεί στους επόμενους μήνες και πιστεύουμε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα οδηγήσουν σταδιακά στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής που θα λύσει πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

Ο κ. Βαληνάκης, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Λέρο, συμμετείχε, επίσης, στις εργασίες του δημοτικού συμβουλίου του νησιού. Κατά την παρέμβασή του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, όπως και στην πρόσφατη επίσκεψη του Υφυπουργού, κ. Κωνσταντόπουλου, στο νησί και στις ενέργειες, στις οποίες προέβη. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών μίλησε για τις δράσεις που αναλαμβάνει το Υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι:

«Οι ασκήσεις που θα δείτε στο επόμενο διάστημα είναι μια ορατή προσπάθεια, ένα απτό δείγμα της γενικότερης κινητοποίησης που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι το πρόβλημα αυτό δεν είναι μόνο δικό μας πρόβλημα. Είναι κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα από τη στιγμή που ένας λαθρομετανάστης φτάνει πρώτα σε μας αλλά στη συνέχεια προχωρά και φτάνει στην καρδιά της ευρώπης».

Χωροταξικό

Ο κ. Βαληνάκης, επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Χωροταξικό, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή πριν από λίγες ημέρες. «Είναι κάτι το οποίο η χώρα μας είχε ανάγκη εδώ και πολλές δεκαετίες. Μια χώρα δεν μπορεί να πορεύεται στην ανάπτυξή της χωρίς ένα σχέδιο κι αυτή είναι η πρώτη φορά που μπαίνει πραγματικά στα χαρτιά.

Υπάρχει ένας μπούσουλας, μια πυξίδα πάνω στην οποία μπορεί να γίνει η ανάπτυξη της χώρας» είπε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αναλύοντας τα συγκεκριμένα οφέλη που αποκομίζει η Δωδεκάνησος, ενώ υπογράμμισε τη σημαντική αναφορά στο νομοσχέδιο για τη μελλοντική εκπόνηση ένος ειδικού Χωροταξικού για τον παράκτιο και νησιωτικό χώρο.

«Σε αυτή τη λογική της ανάπτυξης ενός εθνικού σχεδιασμού εντάσσεται και η πρωτοβουλία του έργου σύνδεσης Καλύμνου-Λέρου» δήλωσε ο κ. Βαληνάκης, ο οποίος επισήμανε ότι το Εθνικό Χωροταξικό ανοίγει τον δρόμο για παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας στα νησιά μας.

Από την πλευρά τους, ο Δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Λέρου, ευχαρίστησαν τον κ. Βαληνάκη για τις παρεμβάσεις του, καθώς και για τη συνδρομή του στην αντιμετώπιση ζητημάτων της καθημερινότητας των πολιτών του νησιού, όπως τη συμβολή του για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων για την ολοκλήρωση του κλειστού γυμναστηρίου και την εξασφάλιση ενός απορριματοφόρου για τον Δήμο της Λέρου, ενώ ζήτησαν τη βοήθειά του και σε μια σειρά άλλων θεμάτων. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών τους διαβεβαίωσε ότι θα είναι συμπαραστάτης και αρωγός σε κάθε δίκαιο και τεκμηριωμένο αίτημα, το οποίο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του νησιού.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ