back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνέντευξη Γιώργου K. Παλαπουγιούκ: Στην Πολιτική πορεύομαι πάντα καθαρά, με πρώτο μου μέλημα τα συμφέροντα της Λεριακής Κοινωνίας.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΣυνέντευξη Γιώργου K. Παλαπουγιούκ: Στην Πολιτική πορεύομαι πάντα καθαρά, με πρώτο μου μέλημα τα συμφέροντα της Λεριακής Κοινωνίας.

Ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παλαπουγιούκ Γεώργιος σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης σε θέματα που αφορούν τα δημοτικά δρώμενα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Παλαπουγιούκ να σας ευχαριστήσουμε για αυτή την συνέντευξη στη «LerosNews». Αλήθεια πως κρίνετε την πολιτική σας διαδρομή έως σήμερα;

Να σας ευχαριστήσω πολύ για τη φιλοξενία στην ηλεκτρονική σας εφημερίδα και να σας πω ότι στην πολιτική μου διαδρομή έως σήμερα έχω μάθει να ακολουθώ τη λογική, η οποία πάντα ταυτιζόταν με τα συμφέροντα της Λεριακής κοινωνίας και όχι με το ατομικό μου όφελος. Βέβαια, έχω κατηγορηθεί πολλές φορές για τις πολιτικές μου επιλογές – κυριότερα από τους εκάστοτε πολιτικούς μου αντιπάλους- ωστόσο το γεγονός αυτό δε με απασχολεί, καθώς αποδέχομαι την κριτική μόνο του κόσμου και ειδικότερα της κοινωνία της Λέρου.

Είμαι σίγουρος ότι οι συμπατριώτες μου γνωρίζουν ότι εγώ δε τους θυμάμαι μόνο στις εκλογές αλλά καθημερινά αγωνίζομαι για τα προβλήματα και τις αγωνίες τους.

Γενικότερα, μπορώ να σας πω ότι κοιμάμαι καλά και έχω τη συνείδησή μου πεντακάθαρη, όσον αφορά στη στάση μου απέναντι στην κοινωνία και την έως τώρα πορεία μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: κ. Παλαπουγιούκ ποιοι ακριβώς ήταν οι λόγοι ανεξαρτητοποίησής σας από το συνδυασμό του Στέλιου Λουλουδιά «Λέρος Νέα Αρχή» και πείτε μας αν έχετε μετανιώσει γι’ αυτή την απόφαση σας;

Όποια απόφαση έχω πάρει έως σήμερα έχει ληφθεί μετά από ώριμη σκέψη και χωρίς παρορμητισμό. Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να φτάσουν σε αυτό το σημείο τα πράγματα με τον κ. Λουλουδιά, διότι είχαμε μια άριστη συνεργασία που πάνω από όλα βασιζόταν σε μια αμφίπλευρη εμπιστοσύνη. Δυστυχώς, όταν ένας επικεφαλής δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα και την τεράστια ευθύνη που έχει, όταν ηγείται ενός συνδυασμού, κι επίσης, όταν δεν αντιλαμβάνεται τις ισορροπίες που πρέπει να κρατά ανάμεσα στα στελέχη του και δεν μπορεί να τα ελέγξει, τότε φέρει μέγιστη ευθύνη για τις καταστάσεις που θα προκύψουν αργότερα. Μάρτυρας των όσων επικαλούμαι, αποτελούν τα βίντεο των τελευταίων Δημοτικών Συμβουλίων με τα όσα απαράδεκτα συνέβησαν και έχουν εκθέσει ολόκληρη την παράταξη του κου Λουλουδιά, τον ίδιο αλλά και τα στελέχη του, σε όλο το νησί μας και τη χώρα μας.

Είμαι σίγουρος ότι η Λεριακή κοινωνία έχει καταλάβει ξεκάθαρα πλέον ότι οι λόγοι που οδήγησαν στην ανεξαρτητοποίησή μου είναι συγκεκριμένοι. Αναφέρομαι:

στην «κακή» πολιτική σκέψη, την εμφανή ανωριμότητα, την πολιτική παραφροσύνη συγκεκριμένων πολιτικών του στελεχών. Είναι λυπηρό και απαράδεκτο, στελέχη που θα μπορούσαν να έχουν άποψη και να προσφέρουν να μένουν δυστυχώς άβουλοι και κατευθυνόμενοι σε πολλά θέματα για να μη χαλάσουν τις οικογενειακές σχέσεις…

Δυστυχώς, παρατηρούμε να διακατέχονται από υπέρμετρο παρορμητισμό και να έχουν δημιουργήσει κάκιστη εικόνα στην κοινωνία. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια παράταξη χωρίς προτάσεις, χωρίς το ανάλογο αίσθημα ευθύνης, όταν καλούνται να «βάλουν πλάτη» σε σοβαρά θέματα του τόπου, και γενικά μία στείρα αντιπολίτευση!

ΕΡΩΤΗΣΗ: κ. Παλαπουγιούκ ποια η άποψη σας για την πανδημία; Πιστεύετε ότι έχουμε ανταπεξέλθει ως νησί προς την αντιμετώπιση της; Ο Λεριός και η Λεριά ακολούθησαν τους κανόνες;

Η αλήθεια είναι ότι από την αρχή αυτής της κρίσης που άλλαξε τις ζωές μας, η Λέρος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και όλοι οι φορείς αλλά και οι πολίτες έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και κράτησαν μακριά για πολύ καιρό τον κορωνοϊό.

Δυστυχώς, όμως, λόγω της κακής πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση σε μερικούς τομείς, όπως αυτόν της ναυσιπλοΐας, είχε ως αποτέλεσμα να μη γίνονται έλεγχοι στα πλοία …. κι αυτό είχε ως συνέπεια να φτάσει στη Λέρο ο συγκεκριμένος ιός, να νοσήσουν αρκετοί και το χειρότερο να έχουμε ανάμεσά μας συμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς συνανθρώπους μας, με αποτελέσματα μέσα σε λίγες βδομάδες τα κρούσματα να εκτιναχθούν και αρκετοί συμπατριώτες μας να ταλαιπωρούνται.

Θα μου επιτρέψετε εδώ να πω ότι καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας στο νησί μας έπαιξε το νοσοκομείο της Λέρου με όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να έχει δώσει και να δίνει μια τρομερή μάχη για να προστατευθεί η δημόσια υγεία! Επιπλέον, στο ΚΥΤ Λέρου, η διοικήτρια κ. Κυπρίζογλου μαζί με το εσωτερικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και τον υπεύθυνο κ. Φραντζέσκο συνεργάστηκαν και πήραν όλα τα κατάλληλα μέτρα, ώστε υπάλληλοι αλλά και φιλοξενούμενοι μετανάστες να προστατευθούν. Στα ελάχιστα θετικά κρούσματα που παρουσιάστηκαν έδρασαν τάχιστα, ώστε να μην υπάρχει διασπορά του ιού στο νησί μας.

Πραγματικά τους ευχαριστώ όλους για την τεράστια προσφορά τους στην κοινωνία και τη δημόσια υγεία.

Τέλος, ο Δήμος της Λέρου βοήθησε με τα μέτρα που πήρε και κατάφερε να διαχειριστεί άμεσα κάθε πρόβλημα, ώστε να μην κλείσουν υπηρεσίες και να μη βγει εκτός λειτουργίας ο δημοτικός μηχανισμός σε όλους τους τομείς. Επιπλέον, πήρε αποφάσεις που βοήθησαν οικονομικά τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ας ελπίσουμε ότι θα εμβολιαστεί σύντομα όλη η κοινωνία και αυτή η περιπέτεια θα μείνει στο παρελθόν ως μια κακή ανάμνηση!

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως βλέπετε τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου; Είστε ευχαριστημένος από την απόδοσή του; Παρατηρείται θετική στάση από πλευρά σας προς τη Δημοτική Αρχή. Θα συνεχίσετε να στηρίζετε τις προτάσεις της;

Θα σας πω το εξής: είμαι απογοητευμένος από το σύνολο της αντιπολίτευσης και μπορώ να σας το τεκμηριώσω. Δυστυχώς, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είναι διαλυμένες και δεν μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις στο Σώμα αλλά ούτε να στηρίξουν οποιαδήποτε καλή πρόταση της Δημοτικής Αρχής.

Δε θα ήθελα να αναφερθώ ειδικά σε συγκεκριμένα πρόσωπα, θεωρώ όμως ότι σύντομα πολλοί συνάδελφοι θα ακολουθήσουν τη δίκη μου επιλογή να ανεξαρτητοποιηθούν, διότι βλέπουν ότι οι παρατάξεις με τις οποίες εκλέχθηκαν δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα. Επιπλέον, υπάρχουν κι εκείνοι που βρίσκονται στην αίθουσα μόνο για τα ατομικά τους συμφέροντα και όχι για το καλό του νησιού μας και σίγουρα η κοινωνία γνωρίζει ποιοι είναι …. και θα τους απομονώσει. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι κάποιοι όχι μόνο δε συμμετέχουν στις εργασίες του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά δεν έχουν καταθέσει καν μία πρόταση ….

Είμαι απογοητευμένος από το σχήμα του Δημοτικού συμβουλίου αυτής της περιόδου και είναι γεγονός πως οι φωνές που ξεχωρίζουμε και παλεύουμε είμαστε ελάχιστες!

Στο σημείο αυτό, θέλω πραγματικά να αναγνωρίσω το μεγάλο αγώνα που δίνει η Δημοτική Αρχή και η ομάδα του κ. Κόλια μέσα σε εποχές πολύ δύσκολες και σε μια κρίση όπως αυτή της πανδημίας, καθώς έχουν ανταπεξέλθει στα όποια προβλήματα και προσπαθούν το καλύτερο για το νησί μας. Όφειλα, λοιπόν, ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, να στηρίξω τις προτάσεις τους, να τους βοηθήσω χωρίς ανταλλάγματα να συνεχίσουν το έργο τους, ώστε να υπάρχει ανάπτυξη στον τόπο ! Θα συνεχίσω να «βάζω πλάτη» ειδικά τώρα που η αντιπολίτευση με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν κάνει αυτό για το οποίο έχει εκλεγεί ….. δηλαδή να στηρίζει τη Δημοτική Αρχή στο έργο της. Κάποιοι επιμένουν να κρατούν απαράδεκτη στάση, λόγω των κομματικών γραμμών και συνεχίζουν τις ανούσιες πολιτικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες τους εκθέτουν και τους μετατρέπουν σε κομπάρσους μιας αποτυχημένης κωμωδίας…

Τέλος, θα μου επιτρέψετε να κάνω ιδιαίτερη αναφορά και να ξεχωρίσω την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για την εξαίσια και υπεύθυνη στάση της σε ό,τι αφορά τα καθήκοντά της αλλά και τις ισορροπίες που κράτα μέσα στην αίθουσα. Πραγματικά, η κ. Παπαφώτη ξεχωρίζει και δίνει κύρος στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας. Είναι πολύ τυχερός ο κ. Κόλιας που έχει ένα τέτοιο στέλεχος με τόσες περγαμηνές, τέτοια αντίληψη ευθυνών, αποδοτικότητα και πολιτικό ήθος στο συνδυασμό του!

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η σχέση σας με την κοινωνία;

Όπως σας είπα και παραπάνω αυτή την ερώτηση θα την απαντήσει πιστεύω το 2023 η ίδια η κοινωνία. Εγώ το μόνο που κάνω είναι να είμαι κοντά στους συμπατριώτες μου και να τους βοηθώ με όλες μου τις δυνάμεις, χωρίς ανταλλάγματα και χωρίς ποτέ να έχω υποχρεώσει κάποιον στο τι θα επιλέξει στην κάλπη. Νομίζω η κοινωνία πλέον ξέρει ποιοι είναι κοντά της και ποιοι απλά την εκμεταλλεύονται για να υφαρπάζουν ψήφους.

Επίσης, θα μου επιτρέψετε να ζητήσω συγνώμη από τη σύζυγο μου και το παιδί μου, διότι η αφοσίωσή μου στον κόσμο πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα να μην είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου ως γονέας. Ευτυχώς έχω μια δυνατή σύζυγο που καταλαβαίνει και κάνει υπομονή! Ένα μεγάλο ευχαριστώ γενικότερα σε όλη την οικογένειά μου που σε κάθε πολιτική μου επιλογή είναι δίπλα μου στηρίζοντας τις απόφασεις μου!

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η σχέση σας με το Μιχάλη Κόλια;

Είναι μια δυνατή ερώτηση που θα μπορούσα να γράψω βιβλίο!

Ο Μιχάλης Κόλιας είναι ένας άνθρωπος που εγώ προσωπικά του έχω ασκήσει έντονη κριτική σε πολλά θέματα και σε πολλές αποφάσεις του. Μπορώ να πω ότι αποτελούσα τη μόνη αντιπολιτευτική φωνή που είχε μετά το 2014 και ας μην ήμουν στα έδρανα του ΔΣ. Όμως ξέρετε στην πολιτική ο σωστός πολιτικός πρέπει να ξεχωρίζει και τα θετικά στοιχεία των πολιτικών του αντιπάλων και να έχει την ικανότητα για το καλό της κοινωνίας να συνεργαστεί!

Ο Μιχάλης Κόλιας δεν κράτα πολιτικούς εγωισμούς. Από την πρώτη στιγμή βρήκαμε μια χρυσή τομή, παραμερίσαμε τις διαφορές μας και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε για το καλό του τόπου μας. Αυτή λοιπόν η συνεργασία μας άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο σε ό,τι αφορά την πορεία μου στα πολιτικά δρώμενα του τόπου και σας λέω για πρώτη φορά ότι θα ακολουθήσω την πολιτική που εφαρμόζει, διότι είναι ο μόνος επικεφαλής που γνωρίζει τις ευθύνες που έχει η θέση του Δημάρχου και είναι ο μόνος που όταν ζητά συνεργασία το εννοεί. Μπορώ να πω, λοιπόν, βάση των δικών μου αρχών και της δικής μου λογικής που έχουν να κάνουν μόνο με τα συμφέροντα της κοινωνίας, ότι η μόνη πολιτική επιλογή που μου ταιριάζει είναι αυτή που ανταποκρίνεται στην πολιτική που εφαρμόζει ο Μιχάλης Κόλιας και η δημοτική του ομάδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλαδή μας λέτε ότι ίσως είστε στις επόμενες δημοτικές εκλογές υποψήφιος μαζί του και με τον συνδυασμό «Λέρος με Όραμα και Σχέδιο για Όλους»;

Το μόνο σίγουρο που μπορώ να σας πω είναι ότι στην ερώτηση σας θα είναι καλό να αφαιρέσετε το «ίσως»… για την ώρα δε θέλω να πω κάτι περισσότερο.

Κε Παλαπουγιούκ να σας ευχαριστήσουμε πολύ για αυτή την συνέντευξη!

Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ