back to top
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σύσταση νέου υπεροργανισμού στο Δήμο Λέρου με την επωνυμία “Δημοτικός Οργανισμός Παιδικών Σταθμών-Αθλητισμού-Πολιτισμού Λέρου”

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΣύσταση νέου υπεροργανισμού στο Δήμο Λέρου με την επωνυμία "Δημοτικός Οργανισμός Παιδικών Σταθμών-Αθλητισμού-Πολιτισμού Λέρου"

Πραγματοποιήθηκε η συγχώνευση των υφιστάμενων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Λέρου και ειδικότερα: α) του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λέρου, β) του Δημοτικού Οργανισμού Νεολαίας Άθλησης Δήμου Λέρου και γ) του Οργανισμού Παιδικού Σταθμού Δήμου Λέρου και συστάθηκε νέο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία, “Δημοτικός Οργανισμός Παιδικών Σταθμών – Αθλητισμού – Πολιτισμού Λέρου”.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη από το δημοτικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία (με δεκατρείς (13) ψήφους υπέρ της εισήγησης – πρότασης, και έξι (6) ψήφους κατά).

Πιο συγκεκριμένα η απόφαση του Δ.Σ. αναφέρει τα εξής:

Το Δ.Σ. Αποφασίζει κατά πλειοψηφία:

1. Τη συγχώνευση των κατωτέρω υφιστάμενων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου του Δήμου μας:

Α) «Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λέρου», το οποίο έχει συσταθεί με την αριθμό ΥΕ 3030/10-09-1986 απόφαση Έπαρχου Καλύμνου, που έχει δημοσιευτεί στο τεύχος Β΄ με αριθμό 773/31-10-1986 Ε.τ.Κ. και έχει τροποποιηθεί με την απόφαση με αριθμό 7010/04-06-2008 του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που έχει δημοσιευτεί στο τεύχος Β΄ με αριθμό 1171/26-06-2008 Ε.τ.Κ..

Β) «Οργανισμός Παιδικού Σταθμού Δήμου Λέρου», το οποίο λειτουργούσε ως Κρατικός Παιδικός Σταθμός Λέρου και έχει μεταβιβαστεί στο Δήμο Λέρου με την αριθμό Π2β/2960 απόφαση του Υπουργού Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που έχει δημοσιευτεί στο τεύχος Β΄ με αριθμό 713/17-08-1995 Ε.τ.Κ. και έχει προσαρμόσει τη συστατική του πράξη στις διατάξεις του Δ.Κ.Κ. με την αριθμό 1198 απόφαση του Αν. Περ/κού Δ/ντή Ν. Δωδεκανήσου, που έχει δημοσιευτεί στο τεύχος Β΄ με αριθμό 137/28-02-1997 Ε.τ.Κ. και έχει τροποποιηθεί με την απόφαση με αριθμό 14163 του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που έχει δημοσιευτεί στο τεύχος Β΄ με αριθμό 2302/27-10-2009 Ε.τ.Κ.

Γ) «Δημοτικός Οργανισμός Νεολαίας Άθλησης Δήμου Λέρου», το οποίο έχει συσταθεί με την αριθμό 6870 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που έχει δημοσιευτεί στο τεύχος Β΄ με αριθμό 1780/24-09-1999 Ε.τ.Κ. και έχει τροποποιηθεί με την απόφαση με αριθμό 12325/24-09-2008 του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που έχει δημοσιευτεί στο τεύχος Β΄ με αριθμό 2047/03-10-2008 Ε.τ.Κ.

2) Τη σύσταση νέου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου στο Δήμο Λέρου, -σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 239 και επόμενα του Ν. 3463/2006 Φ.Ε.Κ. 114/Α΄/08-06-2006 «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» και τις όμοιες του άρθρου 103 του Ν. 3852/2010 Φ.Ε.Κ. 87/τ.Α΄/07-06-2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης»- ως εξής :

Άρθρο 1
ΕΠΩΝΥΜΙΑ

Συστήνει Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου στο Δήμο Λέρου, με την επωνυμία «ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΕΡΟΥ» και διακριτικό και εμπορικό τίτλο «Δ.Ο.ΠΑΙ.Σ.Α.Π. ΛΕΡΟΥ».

Άρθρο 2
ΕΔΡΑ

Έδρα του νομικού πρόσωπου είναι ο Δήμος Λέρου.

Άρθρο 3
ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

Οι σκοποί και τα αντικείμενα του Ν.Π.Δ.Δ. είναι:

ΣΚΟΠΟΣ: Ο «Δ.Ο.ΠΑΙ.Σ.Α.Π. ΛΕΡΟΥ» έχει ως σκοπό την προώθηση του αθλητισμού και του πολιτισμού, τη φύλαξη, τη φροντίδα και την εκπαίδευση παιδιών προσχολικής ηλικίας εργαζομένων μητέρων.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ του Ν.Π.Δ.Δ. είναι:

  • 1. Η συνεργασία με τους αθλητικούς φορείς του νησιού, η ενημέρωση για την αθλητική δραστηριότητα και η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας.
  • 2. Η φροντίδα για την προβολή και διαφήμιση όλων των αθλητικών εκδηλώσεων, καθώς και η έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων.
  • 3. Η ευθύνη για την διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, αγώνων επίδειξης στίβου και λοιπών αθλημάτων σε επίπεδο σωματείων κλπ.
  • 4. Η φροντίδα για τις ανάγκες των αθλητικών τμημάτων σε εξοπλισμό κλπ.
  • 5. Η κατάρτιση προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού για όλους, χειμερινής και θερινής περιόδου και η λειτουργία αθλητικών τμημάτων.
  • 6. Η ημερήσια φιλοξενία, μόρφωση και διαπαιδαγώγηση παιδιών προσχολικής ηλικίας, των οποίων οι μητέρες εργάζονται.
  • 7. Η παροχή βοήθειας στα παιδιά να ολοκληρωθούν ολόπλευρα, σωματικά, νοηματικά, συναισθηματικά και κοινωνικά.
  • 8. Να εξυπηρετεί τους γονείς και παράλληλα να τους ευαισθητοποιεί σε θέματα σύγχρονης παιδαγωγικής και ψυχολογίας.
  • 9. Να βοηθά τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στην ομαλή μετάβαση τους από το οικογενειακό περιβάλλον στο σχολικό.
  • 10. Να παρέχει ημερήσια διατροφή και φροντίδα στα παιδιά που φιλοξενεί, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
  • 11. Η άνοδος του πολιτιστικού και πνευματικού επιπέδου των κατοίκων της Λέρου.
  • 12. Η συμβολή στην έρευνα σε όλους ανεξάρτητα τους τομείς της τέχνης και της γνώσης.
  • 13. Η διατήρηση και διαφύλαξη των πνευματικών, λαϊκών και πολιτιστικών παραδόσεων του τόπου.
  • 14. Η ευθύνη δημιουργίας και λειτουργίας Δημοτικής Φιλαρμονικής, Δημοτικού Ωδείου, Δημοτικής Χορωδίας και μουσικών εργαστηρίων.
  • 15. Η διαχείριση και εκμετάλλευση του Πύργου Μπελένη στα Άλιντα Λέρου.
  • 16. Η ευθύνη λειτουργίας δημοτικού ραδιοφώνου και η δημιουργία και λειτουργία δημοτικής τηλεόρασης.
  • 17. Η έκδοση εντύπων και περιοδικών με επιδίωξη την εκπολιτιστική δραστηριότητα και την πρόκληση προβληματισμού σε τοπικά θέματα παιδείας, τέχνης, περιβάλλοντος, πολιτισμού και παραδόσεων.
  • 18. Η οργάνωση εργαστηρίου πολιτισμού, εκδηλώσεων πολιτισμού, σεμιναρίων, επιμορφωτικών διαλέξεων και ανοικτών συζητήσεων επιστημονικών και καλλιτεχνικών, εκθέσεων εικαστικών τεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών συναυλιών, χορευτικών εκδηλώσεων, εκθέσεων βιβλίου και γενικότερα οργάνωση εκδηλώσεων για πνευματικά και καλλιτεχνικά θέματα.
  • 19. Η ευθύνη λειτουργίας της δημοτικής βιβλιοθήκης και του λαογραφικού ιστορικού μουσείου του Δήμου, η ευθύνη δημιουργίας και λειτουργίας δημοτικής πινακοθήκης και εκθεσιακού χώρου εικαστικών.
  • 20. Η ευθύνη δημιουργίας και λειτουργίας κινηματογραφικής λέσχης και ταινιοθήκης.

Άρθρο 4

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Η περιουσία του «Δ.Ο.ΠΑΙ.Σ.Α.Π. ΛΕΡΟΥ» που προκύπτει από συγχώνευση, προέρχεται από το σύνολο της περιουσίας των συγχωνευθέντων νομικών πρόσωπων δημοσίου δικαίου του Δήμου Λέρου και ειδικότερα των: α) «Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λέρου, β) «Δημοτικός Οργανισμός Νεολαίας Άθλησης Δήμου Λέρου και γ) «Οργανισμός Παιδικού Σταθμού Δήμου Λέρου».

Άρθρο 5

ΠΟΡΟΙ

Οι πόροι του «Δ.Ο.ΠΑΙ.Σ.Α.Π. ΛΕΡΟΥ» είναι :

  • · χρηματοδοτήσεις – επιχορηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες από Κ.Α.Π.
  • · έσοδα από κινητή περιουσία.
  • · έσοδα από μισθώματα.
  • · έσοδα από συνδρομή για συμμετοχή σε εθνικά και κοινοτικά προγράμματα.
  • · η ετήσια τακτική επιχορήγηση του Δήμου Λέρου, η οποία ανέρχεται στο ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ.
  • · κάθε άλλη νόμιμη πρόσοδος.

Άρθρο 6

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο «Δ.Ο.ΠΑΙ.Σ.Α.Π. ΛΕΡΟΥ» διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από εννέα (9) μέλη που ορίζονται μαζί με τους αναπληρωματικούς τους από το Δημοτικό Συμβούλιο Λέρου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 240 του Ν.3463/06 Φ.Ε.Κ. 114/Α΄/08-06-2006 «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» και αποτελείται από:

1. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ο Δήμαρχος ή άλλο πρόσωπο αιρετό ή μη, που ορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

2. Τρεις (3) Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας.

3. Δύο (2) Δημοτικούς Συμβούλους που ορίζονται από τη μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.

4. Ένα (1) μέλος από πολιτιστικό ή αθλητικό σύλλογο του νησιού.

5. Δύο (2) επίλεκτα μέλη της Λεριακής κοινωνίας, διακρινόμενα για τη δράση τους.

6. Έναν (1) εκπρόσωπο των εργαζομένων, όταν οι εργαζόμενοι είναι πάνω από είκοσι (20), ο οποίος καταλαμβάνει τη θέση ενός εκ των δημοτών.

Ο «Δ.Ο.ΠΑΙ.Σ.Α.Π. ΛΕΡΟΥ» εκπροσωπείται στα δικαστήρια και σε κάθε δημόσια αρχή από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και όταν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται, από τον Αντιπρόεδρο.

Άρθρο 7

Με την παρούσα απόφαση προκαλείται δαπάνη ύψους τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ σε βάρος του Κ.Α. 00.6715.0005 «Επιχορήγηση στον Δημοτικό Οργανισμό Παιδικών Σταθμών – Αθλητισμού – Πολιτισμού Λέρου», προϋπολογισμού του Δήμου Λέρου για το οικονομικό έτος 2011 και για τα επόμενα τέσσερα (4) έτη σε βάρος του ίδιου Κ.Α..

Λοιπές αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης, η οργάνωση, η διαχείριση και η εποπτεία του Ν.Π.Δ.Δ. διέπονται από τις σχετικές διατάξεις περί νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου του Ν. 3463/2006 Φ.Ε.Κ. 114/τ.Α΄/08-06-2006 «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» και του Ν. 3852/2010 Φ.Ε.Κ. 87/τ.Α΄/07-06-2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης», του κανονιστικού πλαισίου, καθώς και των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Σημειώνεται πως μειοψήφησαν έξι (6) Δημοτικοί Σύμβουλοι και ειδικότερα οι κ. Λουλουδιάς Στυλιανός, κ. Κοντραφούρης Μιχαήλ, κ. Μαραβέλιας Εμμανουήλ, κ. Συφουνιού Χρυσούλα, κ. Νταλλαρής Αντώνιος και κ. Διαμαντάρας Δημήτριος.

ΑΠΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ, οι οποίοι αν και προσκλήθηκαν νόμιμα δεν προσήλθαν: 1) Κουμπάρος Εμμανουήλ και 2) Κουμπάρος Παναγιώτης.

Η απόφαση αυτή μετά την ολοκλήρωση ελέγχου της νομιμότητας της, να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή έλαβε α/α 34/2011.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ