back to top
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τι θα γίνει με τις πτήσεις της Ολυμπιακής στα νησιά μας; Ερώτηση Γάκη στη Βουλή

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΤι θα γίνει με τις πτήσεις της Ολυμπιακής στα νησιά μας; Ερώτηση Γάκη στη Βουλή

Η κοινοβουλευτική παρέμβαση του Δ. Γάκη, έρχεται σε συνέχεια της ερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία των περιοχών που επηρεάζονται από τη διακοπή των πτήσεων της Olympic Air προς Ρόδο, Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη.

Στην ερώτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου, σημειώνεται ο σημαντικός ρόλος των περιφερειακών αεροδρομίων σαν συγκοινωνιακός κόμβος για τη μεταφορά επιβατών και αγαθών και η ιδιαίτερη σημασία των αερολιμενικών υποδομών στην τοπική οικονομία.

Ο Δημήτρης Γάκης, παρεμβαίνει κοινοβουλευτικά, στο κρίσιμο για τη Δωδεκάνησο ζήτημα του ορθολογικού σχεδιασμού των αεροπορικών δρομολογίων στις λεγόμενες ‘άγονες’ γραμμές για να δοθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται στην εξυπηρέτηση και στην παροχή υπηρεσιών λόγω της μονοπωλιακής εκμετάλλευσης των γραμμών στις νησιωτικές περιοχές:

Οι πολίτες της Δωδεκανήσου, έχουν ανάγκη από ποιοτικές υπηρεσίες αερομεταφορών, με χαμηλό κόστος για την κοινωνία, που να λαμβάνουν υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της Δωδεκανήσου και όχι την εφαρμογή μνημονιακών –αντιαναπτυξιακών πολιτικών αποδόμησης των κρατικών υπηρεσιών & υποδομών στα νησιά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κατατεθείσης ερώτησης


ΕΡΩΤΗΣH

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Υποδομών,

Μεταφορών & Δικτύων

Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Οικονομικών

Θέμα: «Να αποσαφηνιστεί η κατάσταση για την αεροπορική εξυπηρέτηση στις ‘άγονες’ γραμμές της Δωδεκανήσου μετά τη διακοπή των πτήσεων της Olympic Air προς τη Ρόδο».

Η κατάργηση των αεροπορικών δρομολογίων από την Olympic Air (ΟΑ) προς τη Ρόδο, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, που ανακοινώθηκε μεσούσης της τουριστικής περιόδου, παρά τις ‘επίσημες διαβεβαιώσεις’ για την ομαλή μετάβαση στο νέο σχήμα, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα αναφορικά με την εξυπηρέτηση των ‘άγονων γραμμών’, στις απομακρυσμένες και στις νησιωτικές περιοχές της χώρας. Υπενθυμίζουμε, ότι για τις οικονομικές συνέπειες που θα επιφέρει στις τρεις περιοχές – προορισμούς και άλλα κρίσιμα ερωτήματα που εγείρονται από τη διακοπή των πτήσεων της ΟΑ στις προαναφερθέντες πόλεις, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή (αρ. πρωτ. 273/29.07.2013).

Οι κάτοικοι της Δωδεκανήσου, ανησυχούν έντονα για την επίδραση της κατάργησης των δρομολογίων της ΟΑ στη Ρόδο στην εξυπηρέτηση των γραμμών των μικρών νησιών της περιφέρειας, δρομολόγια που σήμερα εκτελεί η ΟΑ. Οι ανακοινώσεις και τα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, προκαλούν περισσότερη ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες, παρά την καθησυχάζουν.

Η λειτουργία των κρατικών αερολιμένων στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου είναι μια σημαντική δημόσια υπηρεσία που παρέχεται στους κατοίκους και στους επισκέπτες των μικρών ακριτικών νησιών. Εκτός από το ρόλο τους σαν μια συγκοινωνιακή πύλη για τη μεταφορά επιβατών και αγαθών, η σωστή λειτουργία των αερολιμενικών υποδομών έχει συνολική θετική οικονομική επίδραση στην τοπική νησιωτική κοινωνία, συμβάλλοντας στην άρση της γεωγραφικής απομόνωσης των νησιών και εξασφαλίζοντας τη συγκοινωνιακή τους σύνδεση με την πρωτεύουσα του νομού και την Αθήνα. Η κατάργηση των δρομολογίων της ΟΑ προς τη Ρόδο, δημιουργεί μια «μονοπωλιακή» κατάσταση στη Δωδεκάνησο, που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις του κόστους μετάβασης από τους αερολιμένες των νήσων αυτών στην Αθήνα και στην επιδείνωση της ήδη ανορθολογικής κατάστασης στο σχεδιασμό των πτήσεων που δεν λαμβάνει υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της Δωδεκανήσου.

Επειδή, η αεροπορική συγκοινωνία των μικρών νήσων της Δωδεκανήσου που διαθέτουν αερολιμένες, είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική κοινωνία των νησιών και η συγκοινωνιακή επικοινωνία με την ηπειρωτική χώρα και την πρωτεύουσα του νομού είναι κρίσιμος παράγοντας για την μείωση της απομόνωσης τους και την κοινωνική και οικονομική συνοχή.

Επειδή, είναι επιτακτική ανάγκη ο σεβασμός στην ακρίβεια εκτέλεσης των δρομολογίων τη στιγμή που τα νησιά είναι άμεσα εξαρτημένα από τις αερομεταφορές.

Για όλους τους παραπάνω λόγους,

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

Θα συνεχιστούν να εκτελούνται και με ποιό καθεστώς, τα αεροπορικά δρομολόγια των ‘άγονων γραμμών’ στη Δωδεκάνησο; Θα υπάρξει νέος διαγωνισμός, μετά την κατάργηση των δρομολογίων της ΟΑ προς τη Ρόδο, που αποτελεί τον κόμβο για τη Δωδεκάνησο στην εκμετάλλευση των γραμμών στις οποίες παρέχεται δημόσια υπηρεσία; Αν ναι, με ποιά κριτήρια; Σε ποιά μέτρα προτίθενται να προβούν για να διασφαλιστεί ο ορθολογικός και με ελάχιστο για τις νησιωτικές κοινωνίες κόστος, σχεδιασμός δρομολογίων που να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη μετάβαση και την επικοινωνία των κατοίκων των μικρών νησιών της Δωδεκανήσου με τη Ρόδο και με την Αθήνα;

Ποιός είναι ο σχεδιασμός για τις νέες δρομολογήσεις, στις ‘άγονες’ νησιωτικές γραμμές, με δεδομένο τις ολιγο-μονοπωλιακές συνθήκες στις αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν σήμερα τη νησιωτική χώρα και με ποιά κριτήρια θα αποφασιστούν οι νέες συμβάσεις;

Ο ερωτών Βουλευτής:

Δημήτρης Γάκης

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ