back to top
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Το άτυχο βρέφος ήταν 3 μέρες ατάιστο! Το χρονικό μιας τραγωδίας που εξελίχθηκε σε θρίλερ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΤο άτυχο βρέφος ήταν 3 μέρες ατάιστο! Το χρονικό μιας τραγωδίας που εξελίχθηκε σε θρίλερ

Της Ντίνας Δασκαλοπούλου
(Εφημερίδα των Συντακτών)

Η είδηση προκάλεσε σοκ: ένα μωρό μόλις 38 ημερών πέθανε χτες από ασιτία στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Το νεκρό αγοράκι βρέθηκε στο επίκεντρο μιας θυελλώδους συζήτησης: θύμα του Μνημονίου (λόγω της κατάρρευσης των δομών του κοινωνικού κράτους), ιατρικό λάθος ή τραγικό τέκνο μιας το λιγότερο άστοργης έως ψυχοπαθούς μητέρας;

Το Σάββατο ένα μωρό ενός μήνα μεταφέρεται από τη μητέρα του στο Νοσοκομείο Λέρου. Οι γιατροί διαπιστώνουν ότι είναι υποσιτισμένο, έχει υποθερμία και δύσπνοια. Οι λειτουργίες των ζωτικών οργάνων έχουν ασθενήσει. 

Το μωρό μεταφέρεται με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στο Ηράκλειο, όπου διασωληνώνεται. Χτες –κι ενώ ακόμα το μωρό ζει- ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλιας, σε συνέντευξή του στην «Espresso» καταλογίζει «καθαρή εγκληματική αμέλεια στη μητέρα».

Το lerosnews.gr δημοσιεύει ανάρτηση της μητέρας από την Παρασκευή σε φόρουμ συζητήσεων για μαμάδες όπου ζητά τις συμβουλές τους για να βοηθήσει το μωρό της γιατί, όπως γράφει, ο μοναδικός παιδίατρος που θα μπορούσε να τη βοηθήσει βρίσκεται εκτός νησιού.

Το μωρό εκπνέει από πολυοργανική ανεπάρκεια. Ο διοικητής του Νοσοκομείου Λέρου όσο και ο παιδίατρος δεν απαντούν σε κανένα από τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματά μας. Η μοναδική μαρτυρία για τα πραγματικά περιστατικά προέρχεται από την προσωπική ιστοσελίδα μιας νοσοκόμας που εγκαλεί τη μητέρα για κακοποίηση και ζητά την ψυχιατρική εξέτασή της.

Εντελώς διαφορετική εικόνα μεταφέρουν γιατροί από το Ηράκλειο, που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. «Η μητέρα υπεραγαπούσε το παιδί. Δεν είχε τις γνώσεις ώστε να αντεπεξέλθει επαρκώς και δεν υπήρχε το κατάλληλο κοινωνικό περιβάλλον να τη στηρίξει».

Τι λέει ο πατέρας

Σε παρόμοιο κλίμα κι ο πατέρας του μικρού σε ανάρτησή του της Κυριακής (lerosnews.gr):

«Για όσους κρίνουν, καλό θα ήταν εάν δεν γνωρίζουν τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ έγινε, να είναι πιο επιφυλακτικοί. Δεν θα μπω στη διαδικασία να χαρακτηρίσω κανέναν. Οταν ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ, θα τελειώσουν όλα και θα είναι το παιδί καλά, το θέμα δεν θα μείνει έτσι. Οχι για να δικαιωθώ εγώ, ή η Μάνα του παιδιού για τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς που άκουσε στο Νοσοκομείο, αλλά να μην πάθει ΠΟΤΕ ξανά, ΚΑΝΕΝΑ παιδί, κάτι τέτοιο. Πάρτε πληροφορίες και από το Νοσοκομείο του Ηρακλείου, όπου νοσηλεύεται το παιδί, π.χ. για το βάρος του, ή αν είχε ενημερωθεί ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ημέρα κάποιος από το προσωπικό της Λέρου για τα συμπτώματα του παιδιού. Ή για τις οδηγίες που δόθηκαν για την διατροφή του παιδιού από το Νοσοκομείο. Κάντε τα όλα αυτά και μετά ξεσκίστε την υπόληψη ανθρώπων!»

Σήμερα θα γίνει η νεκροψία. Οι γιατροί του Ηρακλείου έχουν συντάξει επιστημονική έκθεση η οποία απεστάλη στο υπουργείο Υγείας. Ο εισαγγελέας της Κω έχει ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον της μητέρας για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο.

Τι λέει το πόρισμα για τα αίτια θανάτου

Οντας τρεις μέρες νηστικό, με αποτέλεσμα ένα ένα τα όργανά του να σταματούν να λειτουργούν, πέθανε το μόλις ενός μηνός αγοράκι. Αυτό λέει στην «Εφ.Συν.», μεταφέροντας το πόρισμα για τα αίτια θανάτου του μωρού, ο καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

«Το βρέφος πέθανε από πολυοργανικό νόσημα. Επεσε η λειτουργία όλων των οργάνων του με αποτέλεσμα να γίνει στο τέλος καρδιακή ανεπάρκεια, κάμψη καρδιακή και θάνατος. Το βρέφος ήταν τρεις μέρες ατάιστο. Ηταν ήδη πολύ αργά όταν έφτασε στο νοσοκομείο. Η κατάστασή του ήταν ανεπίστρεπτη. Και άντεξε πολύ τρεις μέρες«, λέει ο Α. Κωνσταντόπουλος που προεδρεύει και της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας.

Σε αυτή την ηλικία -προσθέτει- εάν ένα βρέφος μείνει χωρίς τροφή, γάλα δηλαδή, έχουμε αυτή την τραγική εξέλιξη. Το πιο εύκολο τουλάχιστον για μια μάνα είναι να βάλει το μωρό στο στήθος, να το θηλάσει. Είναι λυπηρό να αφήνουμε τα παιδιά να πεθαίνουν από ασιτία. Στις τριτοκοσμικές χώρες πεθαίνουν τα παιδιά από ασιτία, αλλά μεγαλύτερα, όχι στην ηλικία του θηλασμού. Εκεί τα θηλάζουν».

Ντάνι Βέργου

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ