back to top
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: “Συνολική διευθέτηση του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε”

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: "Συνολική διευθέτηση του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε"

Στην ανάγκη οριστικής και συνολικής διευθέτησης του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης, αναφέρθηκε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ.Μάνος Κόνσολας, με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα, που ψηφίστηκε χθες, επισημαίνοντας:

“Είναι θετικό ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση. -Καταγράφονται όλες οι αυθαίρετες κατασκευές προκειμένου να είμαστε σε θέση να διαμορφώσουμε έναν ολοκληρωμένο πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό.

-Καθιερώνονται για πρώτη φορά δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

Ποιες είναι αυτές.

Οι κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων κτηρίων, η αποκατάσταση δημόσιων διατηρητέων κτηρίων και η δημιουργία κοινόχρηστων χώρων. Καθορίζεται η χωρική διάσταση αυτών των δράσεων, οι δικαιούχοι χρηματοδότησης αλλά και η όλη διαδικασία που θα γίνεται ηλεκτρονικά. -Μέσα από την Τράπεζα Γης βελτιώνονται οι συνθήκες διαβίωσης των πολιτών σε περιοχές με αυθαίρετες κατασκευές.

Πρόκειται για μία αναπτυξιακή διαδικασία ανταλλαγής και εξαγοράς του συντελεστή δόμησης αλλά και μείωσης του σε περιοχές με μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

-Μπαίνει για πρώτη φορά μια κόκκινη γραμμή στο θέμα της διευθέτησης των αυθαίρετων κατασκευών. Για να ενταχθούν στις ρυθμίσεις και στο σχεδιασμό, θα πρέπει να έχουν κατασκευαστεί πριν τις 28 Ιουλίου 2011 και υπάρχουν και συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες.

-Ενοποιείται όλο το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τις αυθαίρετες κατασκευές, μέχρι σήμερα υπήρχαν διάσπαρτες διατάξεις εδώ και εκεί, σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις γινόταν και επικάλυψη της μίας διάταξης από την άλλη.

-Εξορθολογίζονται τα πρόστιμα. Συνδέονται με το μέγεθος της αυθαίρετης κατασκευής και την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλεί αλλά και με κοινωνικά κριτήρια που αδιαμφισβήτητα πρέπει να υπάρχουν.

-Βελτιώνεται το πλαίσιο έκδοσης αδειών δόμησης αλλά και προστασίας της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου, κατά κύριο λόγο.

Δημιουργούνται δύο Κεντρικά Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, ένα εκ των οποίων θα αφορά το Αιγαίο που θα εισηγούνται και θα γνωμοδοτούν στον αρμόδιο υπουργό.

Όπως θα υπάρχει και Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων που θα διευθετεί διαφορές.

Υπάρχουν φυσικά και τα πρακτικά ζητήματα που αφορούν τους πολίτες σε σχέση με τα αυθαίρετα.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο νομιμοποιούνται αυτού του είδους οι κατασκευές, εφόσον υπαχθούν στη ρύθμιση μέχρι το τέλος του χρόνου.

Θα έχουν μάλιστα έκπτωση 10% αν καταβάλουν το 30% του προστίμου μέσα σε 6 μήνες από την υπαγωγή τους στη ρύθμιση. Μάλιστα σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής η έκπτωση θα είναι στο 25% του προστίμου.

Αν η υπαγωγή γίνει εντός του 2013 η εξόφληση μπορεί να γίνει με 60 δόσεις ενώ η ισχύς του νόμου για τη συγκεκριμένη ρύθμιση εκτείνεται έως το 2014.

Πρέπει να κατισχύουν και κοινωνικά κριτήρια.

Έτσι για τις ειδικές ομάδες του πληθυσμού όπως τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία, προβλέπεται μείωση του ειδικού προστίμου έως και 85% ενώ για τους μακροχρόνια ανέργους μείωση της τάξης του 50% αν πρόκειται για κύρια κατοικία, αυτή που σχετίζεται με τις αυθαίρετες κατασκευές.

Θετική είναι και η ρύθμιση που προβλέπει ότι με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Οικονομικών θα μπορεί να γίνει συμψηφισμός του προστίμου με τα ποσά που θα καταβληθούν για αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων.

Οι αμοιβές και τα υλικά δεν μπορούν να ξεπερνούν το 50% του συνολικού προστίμου. Επίσης μετά το τέλος του 2014, με την υπαγωγή στη ρύθμιση αλλά και την καταγραφή όλων των αυθαίρετων κατασκευών θα επιλεγούν οι περιοχές που θα πολεοδομηθούν.

Απαλλάσσονται από την επιβολή προστίμου αυθαίρετων κατασκευών σε κτήρια που αποκτήθηκαν μέσω του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και οι ιδιοκτήτες θα καταβάλουν μόνο ένα παράβολο 500 ευρώ.

Επίσης για τις μονογονεϊκές οικογένειες θα υπάρχει μείωση του ειδικού προστίμου κατά 70% ενώ κατά παρέκκλιση θα είναι δυνατή η κατασκευή ανελκυστήρα για τα άτομα με αναπηρία , πέραν του νόμιμου όγκου της κατασκευής.

Χρειάζεται να δοθεί μόνιμη λύση στο θέμα της αυθαίρετης δόμησης, να υπάρξει ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο επιτέλους, να ενοποιηθεί η νομολογία για να επιλυθεί ένα μεγάλο πρόβλημα που προκαλεί περιβαλλοντική επιβάρυνση και ανισορροπία.”

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ