back to top
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Πρόεδρος ΔΗΛΙΤΑΠ για τον δήμαρχο Λειψών: “…Η υπομονή έχει και τα όριά της”

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΠρόεδρος ΔΗΛΙΤΑΠ για τον δήμαρχο Λειψών: "...Η υπομονή έχει και τα όριά της"

Ο Πρόεδρος του ΔΗΛΙΤΑΠ (Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πάτμου) κ. Αθανάσιος Ελισσαίου απέστειλε στη Σμαράγδα Μουλιάτη την παρακάτω απάντηση στα όσα είπε ο Δήμαρχος Λειψών κ. Μπενέτου Σπύρου, σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα:

“Αγαπητή κ. Μουλιάτη, Παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον την συνέντευξη που πήρατε από τον Δήμαρχο Λειψών κ. Μπενέτο Σπύρου. Ο κ. Δήμαρχος σε μία ημέρα εορτής για το νησί του δεν παρέλειψε για μια ακόμα φορά να χύσει δηλητήριο για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πάτμου (ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Π.) και την σημερινή του διοίκηση. Απέχοντας συστηματικά από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Π. κατά παράβαση του νόμου και απεμπολώντας το δικαίωμά του να θέσει τα όποια προβλήματα στις συνεδριάσεις του, προτιμά τους μονολόγους στα μέσα ενημέρωσης.

Εμείς μετά και την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λειψών για την ίδρυση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λειψών δεν είχαμε σκοπό να συνεχίσουμε μια στείρα αντιπαράθεση με τον αγαπητό κ. Δήμαρχο. Επειδή, όμως, δεν μπορούμε να ανεχθούμε και την επιλεκτική παράθεση πληροφοριών και τις συκοφαντίες, θα απαντήσουμε περιληπτικά σε όσα ανέφερε ο κ. Δήμαρχος.

α) Οι καταγγελίες που για πολλοστή φορά έκανε περί αλχημειών όσον αφορά στην συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ. της Υπηρεσίας μας εξετάστηκαν αρμοδίως από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην οποία προσέφυγε και ετέθησαν στο αρχείο. Παρόλα ταύτα, ενάμιση χρόνο αργότερα συνεχίζει να μηρυκάζει τις ίδιες κατηγορίες, ελπίζοντας ότι ίσως με την επανάληψη κάτι θα μείνει στους ακροατές του. Μάλιστα, ξεχνά ότι αυτή η προσφυγή του και η καθυστέρηση που προκάλεσε στην λειτουργία της Υπηρεσίας μας κατά το προηγούμενο έτος είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει σημαντικά και η υπογραφή της σύμβασης για την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης των υποσκαφών του λιμένα των Λειψών και σήμερα κατηγορεί εμάς διότι η κατάσταση του λιμένα είναι τόσο κρίσιμη που παρακαλά «ο Θεός να βάλει το χέρι του».

β) Κάνοντας μια έρευνα στα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Π. και συζητώντας με πρώην μέλη του διαπιστώσαμε ότι ο κ. Δήμαρχος ποτέ δεν είδε αυτή την «Συμπολιτεία» ως ένα συλλογικό όργανο χάραξης στρατηγικής που ενδεχομένως θα διαφοροποιείτο από τις δικές του επιδιώξεις, αλλά ως ένα όχημα υλοποίησης των στόχων που ο ίδιος είχε θέσει. Για το λόγο αυτό συνήθιζε να συνάπτει συμβάσεις για μελέτες ως Δήμος Λειψών και στη συνέχεια να τις φέρνει στο ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Π. απαιτώντας την (συγ)χρηματοδότησή τους ή να πιέζει το συλλογικό όργανο να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων πρωτοβουλίες και δράσεις που είχε αναλάβει χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Ίσως, λοιπόν, η πικρία του Δημάρχου από την παρούσα διοίκηση να οφείλεται ακριβώς στο γεγονός ότι… τόλμησε να αντιπαρατεθεί σε αυτή την τακτική και να μην δεχθεί να χρηματοδοτήσει μελέτες για λιμενικά έργα που κατά παράνομο τρόπο είχε αναθέσει ο Δήμος Λειψών χωρίς να έχει ενημερώσει καν το ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Π.

γ) Ενοχλήθηκε σφόδρα ο Δήμαρχος Λειψών επειδή η διοίκησή μας ζήτησε το νόμιμο και το αυτονόητο, δηλαδή έξοδα παραστάσεως, το ποσό των οποίων αφαιρουμένων των κρατήσεων δεν υπερέβαινε τα 700 ευρώ για τον Πρόεδρο και τα 300 ευρώ για τον Αντιπρόεδρο, αγνοώντας το γεγονός ότι σε αντίθεση με τον τέως Πρόεδρο κ. Γρηγόρη Καμπόσο που εισέπραττε την αντιμισθία του Δημάρχου, η σημερινή διοίκηση δεν κατέχει άλλα αξιώματα. Μάλιστα, διαμαρτύρεται γι’ αυτό ένας άνθρωπος που πέραν από τον μισθό του Δημάρχου που (καλώς) εισπράττει, θεώρησε σκόπιμο να παλέψει ακόμα και για την κάλυψη του κομίστρου του ταξί που χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του, πιθανότατα για να μην… στριμώχνεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς μαζί με τους κοινούς θνητούς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΡΟΟΔΟΣ» της 24ης Μαΐου τρέχοντος έτους, στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου ζήτησε μεταξύ άλλων «οι Δήμαρχοι και οι λοιποί αιρετοί των νησιωτικών περιοχών και δη των μικρών νησιών στις μετακινήσεις τους από και προς τα κέντρα διοίκησης και υπηρεσιών προς άλλα νησιά και την πρωτεύουσα της χώρας, να μπορούν να χρησιμοποιούν ταξί από και προς λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, αφού δεν υπάρχουν δημόσια μέσα μεταφοράς. Οι δαπάνες αυτές να εγκρίνονται μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και να γίνονται αποδεκτές από τον επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου».

δ) Ο κ. Δήμαρχος ανέφερε πως ο ίδιος διαχειρίζεται το λιμάνι του νησιού του κατά τρόπο που δημιουργεί άριστες εντυπώσεις στους επισκέπτες και τον κάνει να εισπράττει «πολύ ωραία πράγματα». Έτσι, πρόσφατα μας «απαγόρευσε» να προβούμε ακόμα και στην βαφή των δεστρών. Ποιοί είναι όμως αυτοί οι επισκέπτες που τον επιβραβεύουν για την σκουριασμένη πόρτα του λιμανιού που είναι δεμένη με σχοινιά στα κιγκλιδώματα για να μην πέσει σε κανέναν ανύποπτο περαστικό, για τις άβαφες δέστρες, τα σπασμένα φωτιστικά κλπ; Αυτή είναι η αυτοδιαχείριση που κάνει τον κ. Δήμαρχο τόσο περήφανο για τις επιδόσεις του; Τι εννοεί άραγε λέγοντας ότι «έχουμε ματώσει πολύ μ’ αυτήν την υπόθεση» στην βαρύγδουπη γραπτή δήλωση του σχετικά με την αποκατάσταση του λιμένα Λειψών όταν από την ημέρα που μας εστάλη η θεωρημένη μελέτη του έργου δεν έχει παρευρεθεί (για μια ακόμη φορά επαναλαμβάνουμε) σε καμία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου και εξ όσων γνωρίζουμε δεν «ενόχλησε» κανέναν για το γεγονός.

ε) Για μια ακόμα φορά ο αγαπητός κ. Δήμαρχος δεν παρέλειψε να εκφραστεί περιφρονητικά για συναδέλφους και γείτονές του (όπως ο ίδιος δηλώνει) με απαξιωτικούς χαρακτηρισμού όπως «ψευτοσυνδικαλιστές» και «ψευτοπολιτικάντηδες», φέρνοντάς μας στο νου την ευαγγελική ρήση«εκ του περισσεύματος της καρδίας το στόμα λαλεί». Τον ενοχλεί ακόμα το γεγονός ότι την διοίκηση του ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Π. ασκούν κάποιοι «εξωγενείς», ξεχνώντας ότι πολύ πρόσφατα αποδείχθηκε ότι κάποιοι «εξωγενείς» ήταν που έβγαλαν από την αφάνεια γειτονικά μας νησιά και ενώ βρίσκονταν σε κατάσταση εγκατάλειψης τα κατέστησαν πρότυπα ανάπτυξης. Κι εν πάση περιπτώσει, δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτή η διχαστική τακτική δεν οδηγεί πουθενά;

στ) Δεν είμαστε εμείς αυτοί που προσπαθήσαμε «λάθρα» να προσαρτήσουμε νησιά του Δήμου Πάτμου (Αρκιοί, Μαράθι, Αγρελούσα) για να μεγαλώσουμε την επικράτεια του Δήμου. Φαντάζομαι να μην ξεχνά την προσπάθειά του αυτή, την απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης και τα σχόλια που έγιναν σχετικά. Μήπως και για αυτό «εισπράττει πολύ ωραία πράγματα» ή φαντάζεται ότι οι Πάτμιοι έχουν ασθενική μνήμη;

ζ) Καθένας από εμάς έχει φυσικά το δικαίωμα της επιλογής να σηκώσει το λάβαρο της επανάστασης. Όμως, φιλικά θυμίζουμε στον κ. Δήμαρχο πως ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι μια αποτυχημένη επανάσταση έχει ως αποτέλεσμα βαρύτατες απώλειες και χειρότερες ημέρες όχι μόνο για τον επαναστάτη, αλλά και για όλους αυτούς που (ενδεχομένως χωρίς να τους ρωτήσει) «πήρε στο λαιμό του».

Ευελπιστούμε ο κ. Δήμαρχος μετά και την απόφαση για την ίδρυση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λειψών να κοιτάξει μπροστά και να φροντίσει για την οργάνωση και επιτυχία του νέου του εγχειρήματος, την οποία του ευχόμαστε για το καλό του λαού των Λειψών. Δηλώνουμε επίσης προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε αδιαμαρτύρητα την σπίλωση του ονόματός μας με συκοφαντικές κατηγορίες. Η υπομονή έχει και τα όριά της”.

Φιλικά,

Αθανάσιος Ελισσαίου

Πρόεδρος ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Π.

patmostimes.gr 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ