back to top
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ν. Σαντορινιός: Σε αποκλεισμό η τουριστική σύνδεση με την Τουρκία μέσω ημερόπλοιων. Κατάθεση Ερώτησης

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΝ. Σαντορινιός: Σε αποκλεισμό η τουριστική σύνδεση με την Τουρκία μέσω ημερόπλοιων. Κατάθεση Ερώτησης

Την ώρα που ήδη έχει εκκινήσει η τουριστική περίοδος και τα νησιά μας προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό τους, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης, η Κυβέρνηση ακόμη αρνείται να εφαρμόσει ένα συνολικό σχέδιο για την προώθηση της χώρας μας και για την προσέλκυση ξένων τουριστών.

Σε Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Μπουρνούς Γιάννης (βουλευτής Λέσβου), Σαντορινιός Νεκτάριος και Μιχαηλίδης Ανδρέας (βουλευτής Χίου), τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παραδοσιακά και πριν ενσκήψει η πανδημία, υποδέχονταν κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό Τούρκων τουριστών μέσω των ακτοπλοϊκών συνδέσεων με τα τουρκικά παράλια.

Ο εισερχόμενος από την Τουρκία τουρισμός για όλη τη χώρα ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο άτομα το 2019 με μέση ημερήσια δαπάνη σχετικά υψηλότερη από αυτή που καταγράφεται για το σύνολο των τουριστών, ενώ η Ελλάδα είναι ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός για τους κατοίκους της γείτονας χώρας.

Μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού και το άνοιγμα του τουρισμού, η Κυβέρνηση φαίνεται πως έχει επιτρέψει την είσοδο τουριστών από ένα σημαντικό αριθμό τρίτων χωρών από την Ευρώπη και την Ασία, ακόμα και την Αφρική (Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Καναδάς, Ρουάντα, Κατάρ, Ταϊλάνδη, Σιγκαπούρη, κα). Ωστόσο, Εξαιρείται ωστόσο η Τουρκία, όταν καταγράφονται σημαντικές μειώσεις αφίξεων από ευρωπαϊκές χώρες, που κλασικά προτιμούσαν την Ελλάδα (Μ. Βρετανία, κα). Επιπλέον, οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την Τουρκία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που συνιστούν ζωτικής σημασίας πηγή τουριστικού εισοδήματος, έχουν επίσης διακοπεί.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ζητούν από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ναυτιλίας, απαντήσεις σχετικά με το με ποια κριτήρια αποκλείστηκε η Τουρκία από τη λίστα χωρών από τις οποίες επιτρέπονται αφίξεις, χωρίς υποχρεωτική καραντίνα, όταν έχει έναν υψηλό απόλυτο αριθμό πλήρως εμβολιασμένων ατόμων, καθώς το ποσοστό εμβολιασμού, επί του πληθυσμού αγγίζει το 14%, όταν στην Ελλάδα είναι 15% (σύμφωνα με στοιχεία της 18ης Μαΐου 2021). Ενώ καλούν την Κυβέρνηση να λάβει πρωτοβουλίες ώστε να συμπεριληφθεί η Τουρκία στην παραπάνω λίστα, υπό τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τους τουρίστες άλλων τρίτων χωρών και να αρχίσει έναν διάλογο με την τουρκική πλευρά ώστε να συζητηθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των τουρκικών παραλίων με τα ελληνικά νησιά.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ