back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

– “AΛΕ ΡΕΤΟΥΡ” τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ- "AΛΕ ΡΕΤΟΥΡ" τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης...
Δύο περίπου ώρες διήρκησαν οι τοποθετήσεις για την ψήφιση του πρώτου θέματος της ημερήσιας διάταξης που είχε θέμα την επιστροφή χρημάτων από το Δήμο μας, εντόκως, στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω μη υλοποίησης του έργου αποκατάστασης Κινηματοθεάτρου Λακκίου, ποσό ύψους 113.668,09?. Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα…

Εισηγητής ήταν ο Δήμαρχος κ. Κωττάκης ο οποίος αφού έκανε μια αναδρομή σχετικά με τους λόγους για τους οποίους ζητάει η Ε.Ε την επιστροφή του ως άνω χρηματικού ποσού, εισηγήθηκε προς το σώμα την ψήφιση του θέματος.

Μετά την εισήγηση του δημάρχου τον λόγο έλαβε ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Νταλλαρής, ο οποίος είπε:

«¶κουσα τον κ. Δήμαρχο που είπε ότι στις αρχές του 2003 έφτασε στο δήμο μια επιστολή η οποία ανέφερε ότι είναι υποχρέωση του δήμου, και μας είπε ότι από εκείνη τη στιγμή μέχρι το καλοκαίρι του 2006 έκανε κάποιες ενέργειες προκειμένου να αποφευχθεί από τον δήμο η πληρωμή αυτού του προστίμου, αν και όπως κατέληξε ο ίδιος να λέει στο τέλος δεν μπορούσε να γίνει τίποτε ουσιαστικό. Θα ήθελα να ξέρω από το 2003 έως το 2006 ποιες ήταν οι ενέργειες που έκανε προκειμένου να μην χρεωθεί ο δήμος αυτό το κόστος».

Ο Δήμαρχος έλαβε το λόγο και είπε μεταξύ άλλων:

«Θεωρώ ότι ο κ. Νταλλαρής κατάλαβε αυτό που τον συνέφερε πολιτικά, και δεν κατάλαβε την ουσία του θέματος». Στη συνέχεια εξήγησε τους λόγους για τους οποίους, δεν κατέστει δυνατή η μη πληρωμή του προστίμου, λέγοντας ότι η Ε.Ε απέστειλε την εν λόγω επιστολή το 2006, εξηγώντας τις ενέργειες του δήμου της Λέρου από το 2002 μέχρι και το 2006, τονίζοντας παράλληλα τη δημοπράτηση του κινηματοθεάτρου το 2002.

Κατόπιν το λόγο έλαβε ο κ. Κόλλιας ο οποίος ρώτησε εάν τα 80.000 ευρώ υπάρχουν σε ειδικό κωδικό, λαμβάνοντας απάντηση από τον δήμαρχο ότι «πράγματι, από το 1995 μέχρι και σήμερα τα χρήματα αυτά μεταφέρονται σε κωδικούς στον προϋπολογισμό του δήμου».

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ

Μετά τον κ. Κόλλια το λόγο ζήτησε και πήρε ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Ζαβόλας ο οποίος είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

“Κε πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, έχουν περάσει τουλάχιστον τριάντα λεπτά και ακούσαμε μια ιστορική αναδρομή και ενημέρωση πάνω στο θέμα των είκοσι –τότε- εκατομμυρίων του 1995 για την περίπτωση του κινηματοθεάτρου Λακκίου.

Τυγχάνει από το 1998 έως και το 2002 να βρισκόμουν σε αυτή την αίθουσα και να ξέρω τι γίνεται με τον κάθε προϋπολογισμό, και μου έκανε εντύπωση πόσο ασθενής είναι η μνήμη ορισμένων όταν δεν θυμούνται ότι πάντα υπήρχαν αυτά τα χρήματα στο συγκεκριμένο κωδικό. ΠΑΝΤΑ. Και πάντα κυκλοφορούσε όταν ερχόντουσαν οι επτά επιστολές, ο επικεφαλής της μειοψηφίας δεν είναι δυνατό να μην γνώριζε ότι είχε έρθει η επιστολή, το ξέρανε άλλα η απάντηση απ’ αυτή τη θέση ήταν Α, εντάξει…

Και έτσι γίνεται και σήμερα στα επόμενα θέματα… Έτσι γίνεται και σε μια αγωγή που έχουμε κάποιου ιδιοκτήτη που αμφισβητήσαμε τις υποχρεώσεις μας, κάποιου τοπογράφου που αμφισβητήσαμε τις υποχρεώσεις μας, και έρχονται τόκοι και επιτόκια… Λοιπόν, νομίζω ότι πράγματι πρέπει να υπάρχει γνώση και συμμόρφωση, από τούδε και στο εξής τουλάχιστον, διότι η νοοτροπία που μας διακατέχει είναι η ίδια και κινδυνεύουμε να πληρώσουμε και σαν Λέρος στην ΕΟΚ την αποχέτευση. Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει. Ακόμα το «bypass» έξω από τα δελφινάκια δεν έχει γίνει, το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, και θα ?χουμε κι άλλα καινούργια στην πορεία αν δεν αφήσουμε τα μεγάλα λόγια, τρία τέταρτα να μιλάμε για εντυπώσεις του παρελθόντος, ότι φταίνε κάποιοι κλπ. Όλοι φταίγαμε.

Τέλος πάντων ας αφήσουμε αυτά τα θέματα, εμείς πιστεύουμε ότι το χρήμα είναι και ήταν πάντα, γιατί όλοι γνωρίζαμε που βρίσκονταν και αν το χρησιμοποιήσαμε.

Εμείς πιστεύουμε ότι συνυπεύθυνοι ήταν και η πλειοψηφία και οι μειοψηφία, γιατί κανένας δεν ανέδειξε το θέμα, αν και υπήρχαν οι πλειοψηφίες εκείνης της εποχής, γιατί ο δήμος ελέγχονταν από την μειοψηφία, και δεν έχουμε αντίθετη άποψη, συναινούμε επί της ουσίας να πληρωθεί το πρόστιμο, και οι ευθύνες σε όλους από τούδε και πίσω”.

Εκτός των προαναφερθέντων το λόγο έλαβαν κι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι ανέβασαν τους τόνους.


 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΡΟΥ

“Το ζητούμενο για εσάς είναι που ήταν -και ποιος θα επιστρέψει- τα χρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ο κος Αντάρτης ή ο κ. Κωττάκης; Αυτό καταλάβατε; Οι ακροατές που δεν αντιλαμβάνονται ίσως τις διαδικασίες, σύμφωνα με τα λεγόμενά σας πρέπει να καταλάβουν ότι είχαμε ένα αρχικό ποσό της τάξεως των 80.000 ευρώ και το ζητούμενο ήταν ποιος θα τα επέστρεφε: ο Κωττάκης ή ο Αντιάρτης; Αν τα επέστρεφε ο κ. Αντιάρτης θα πληρώναμε λιγότερους τόκους, ενώ αν τα επέστρεφε ο κ. Κωττάκης περισσότερους τόκους… ¶ρα τώρα που τα επιστρέφει ο κ. Κωττάκης είμαστε ζημιωμένοι κατά 17.000 ευρώ σύμφωνα και με τα λεγόμενα του κ. Διαμαντάρα…

Το ζητούμενο για εσάς κύριοι, για την μειοψηφία, είναι ποιος θα επέστρεφε τα χρήματα; Παραλογισμός. ¶γνοια των πραγμάτων. Τα χρήματα κύριοι τα πήραμε για να κάνουμε έργο. Και θα τα επιστρέφαμε στην Ε.Ε. αν δεν κάναμε έργο, όπως και ΔΕΝ ΚΑΝΑΜΕ. Η τελευταία προθεσμία ήταν 6/3/2001. Δεν αναρωτηθήκατε κύριοι της αντιπολίτευσης γιατί το έργο δεν έγινε μέχρι το 2001; Δεν σας ενδιαφέρει; Δεν σας ενδιέφερε τότε. Δεν σας ενδιαφέρει και τώρα;

Το 1997 ο δήμος της Λέρου παρά τις καθυστερήσεις από το 1990, έχει μια μελέτη εφαρμογής. Το 1997 είμαστε στην ειδική δράση Λέρου Β’ κοινοτικό πλαίσιο στήριξης ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου, κι έπρεπε ο Δήμος της Λέρου να παρουσιάσει τα τεύχη δημοπράτησης, δηλαδή μια εβδομάδα δουλειά, χωρίς ανταγωνισμό από άλλους δήμους, και να δημοπρατήσει το έργο. Για μια εβδομάδα δουλειά το έργο δεν έγινε. Δεν κινήθηκε τίποτα.

Όμως το ζητούμενο για εσάς είναι, ότι ήρθαν 80.000 ευρώ από την Ευρώπη, που όμως εμείς θα έπρεπε να τα επιστρέψουμε. Ή ο Κωττάκης θα έπρεπε να τα επιστρέψει ή ο κ. Αντιάρτης. Λυπούμε γι’ αυτό… Σας χρειαζόμαστε ως αντιπολίτευση να μας κάνετε καλύτερους. Και αυτή είναι η αποστολή σας. Να μας ελέγχετε σε κάθε δραστηριότητά μας για το καλό του τόπου. Όχι να μην προσπαθείτε να καταλάβατε τα βασικά…

Οι συνεργάτες μου κι εγώ είμαστε περήφανοι που το έργο του κινηματοθεάτρου άρχισε επί των ημερών μας και θα τελειώσει σε λίγο καιρό. Δεν μπορώ να αναλάβω καμία ευθύνη για το ότι δεν έγινε το κινηματοθέατρο πριν το 2002, και εξ’ αυτού το πρόστιμο. Δεν μπορεί να αναλάβει κανείς άλλος την ευθύνη για εκείνη την περίοδο.

Και η ειδική δράση υπήρχε και η μελέτη εφαρμογής υπήρχε, και ίσως η τότε πλειοψηφία δεν γνώριζε. Δεν είναι κακό. Δεν είναι έγκλημα να μην γνωρίζεις… Εγκληματικό πολιτικά είναι να μην θέλεις να μάθεις… 1997 – 2007, δέκα ολόκληρα χρόνια κύριοι… Δέκα χρόνια… Ακόμη δεν καταλάβατε;

Το αρχικό ποσό των 80.000 ευρώ δεν μας το στείλανε για να το επιστρέψουμε. Δεν ήταν κούριερ αλε ρετουρ (ALLAIT RETOUR), ήταν αλε (ALLAIT). Το ρετουρ το κάναμε εμείς… Με την άγνοιά μας, για να μην πω τίποτε άλλο… ¶ρα τα χρήματα αυτά είναι του Λεριακού Λαού τα οποία ήρθαν από την Ευρώπη για συγκεκριμένο λόγο. Και αντί να τα κάνουμε χρήματα της Λεριακής κοινωνίας τα ξανακάναμε χρήματα των Βρυξελλών…”

Σχολιασμοί στο φύλλο Φεβρουαρίου της Εφημερίδας “Πνοή της Λέρου”

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ