back to top
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αποχωρεί από το ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Π. η Λέρος. Και τυπικά ξεκίνησε η διάλυση του.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΑποχωρεί από το ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Π. η Λέρος. Και τυπικά ξεκίνησε η διάλυση του.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέρου αποφάσισε να ιδρύσει το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25-5-2012, αποχωρώντας από το ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Π.

Στην εισήγηση που έκανε ο δήμαρχος Λέρου ανέφερε πως από τα στοιχεία που υπάρχουν αποδεικνύεται ότι τα προηγούμενα χρόνια ενώ από τα λιμάνια της Λέρου το ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Π. είχε έσοδα που έφθαναν τις 200.000 ευρώ, τα χρήματα που δαπανήθηκαν για έργα στη Λέρο ήταν πολύ λιγότερα, αφού το μόνο μεγάλο έργο που εκτελέστηκε ήταν η αποκατάσταση των υποσκαφών μπροστά από το κτίριο της πολεοδομίας στο Λακκί.

Πρόσθεσε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν υπάρξει προβλήματα μεταξύ του Δήμου Λέρου και του ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Π. και μετά από ερώτηση της επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κυρίας Συφουνιού αναφέρθηκε στο γνωστό ζήτημα με την μελέτη για την ασφάλεια του λιμένα Αγίας Μαρίνας. Κατέληξε ότι είναι προς το συμφέρον του νησιού η ίδρυση λιμενικού ταμείου παρά τις δυσκολίες που θα υπάρξουν, με σκοπό την πραγματοποίηση έργων και την προσέλκυση κρουαζιεροπλοίων, αφού μάλιστα πολλοί δήμοι έχουν ήδη κάνει το ίδιο (Καλαμάτας, Σάμου, Αμφίπολης Σερρών κ.α.).

Την επιφύλαξή του για την ίδρυση Λιμενικού Ταμείου εξέφρασε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Μιχάλης Κοντραφούρης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό ίδρυσης του ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Π. που ξεκίνησε σαν μια υπηρεσία –  σφραγίδα, χωρίς υπαλλήλους, η οποία δεν διέθετε τεχνική υπηρεσία για να εκτελέσει έργα, με αποτέλεσμα όσα έργα έγιναν να γίνουν με την βοήθεια άλλων φορέων και κυρίως του Συνδέσμου Ορεινών Δήμων Ρόδου. Σημείωσε ότι για το λόγο αυτό το ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Π. διαθέτει αυτή τη στιγμή ένα αξιόλογο ταμειακό διαθέσιμο από το οποίο η Λέρος μπορεί να διεκδικήσει το μερίδιό της και πως ήδη έχει υπογραφεί σύμβαση για την μελέτη ασφάλειας του λιμένα Αγίας Μαρίνας, ενώ πρόσφατα έγινε ύφαλη βιντεοσκόπηση των λιμένων της Λέρου. Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει ότι όταν το ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Π. ζήτησε τις προτάσεις του Δήμου Λέρου για το τεχνικό πρόγραμμα του 2012, ο Δήμος Λέρου δεν απάντησε. Τέλος, κατέθεσε τον προβληματισμό του για το αν ο Δήμος Λέρου που πάσχει από έλλειψη προσωπικού σε όλους τους τομείς μπορεί να αναλάβει και τη λειτουργία ενός λιμενικού ταμείου.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κα Χρυσούλα Συφουνιού εξέφρασε την άποψη πως ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν έπρεπε να συζητηθεί χωρίς να υπάρχει εμπεριστατωμένη εισήγηση και ότι χρειαζόταν οικονομοτεχνική ανάλυση για να διαπιστωθεί εάν το εγχείρημα είναι βιώσιμο. Μάλιστα, ανέφερε ότι κατά την άποψή της η διάλυση του ενιαίου Λιμενικού Ταμείου Δωδεκανήσου αποδείχθηκε λανθασμένη, αφού τα λιμενικά ταμεία που δημιουργήθηκαν δεν κατάφεραν να κάνουν αξιόλογο έργο.

Στη δευτερολογία του ο Δήμαρχος Λέρου αναφέρθηκε στην πρόσφατη επιστολή του δημάρχου Λειψών, ενώ πρόσθεσε ότι αντίστοιχα παράπονα υπάρχουν και από το Αγαθονήσι.

Εντύπωση επίσης προκάλεσε η τοποθέτηση του αντιδημάρχου και μέλους του Δ.Σ. του ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Π. κ. Θεολόγου Βιρβίλη που ανέφερε πως ένας από τους λόγους που ο δήμαρχος Λειψών δεν προσέρχεται στις συνεδριάσεις του ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Π. είναι ότι πλέον ο πρόεδρος κ. Ελισσαίου και ο αντιπρόεδρος κ. Γαμπιέρης αμείβονται για τις υπηρεσίες τους. Παράλληλα, μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι το ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Π. είχε περίπτερο στην πρόσφατη έκθεση κρουαζιέρας στο Μαϊάμι όπου προβλήθηκε μόνο η Πάτμος αλλά όχι τα υπόλοιπα νησιά και συμπλήρωσε ότι δεν είναι δυνατόν κάθε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Π. να πρέπει να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτμου.

Πάντως, από δημοσιογραφική έρευνα που κάναμε διαπιστώθηκε ότι το ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Π. δεν εκπροσωπήθηκε στην έκθεση του Μαϊάμι αφού δεν υπήρχε πίστωση στον προϋπολογισμό, ενώ οι μόνες Αποφάσεις του ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Π. που εγκρίνονται από το Δ.Σ. Πάτμου είναι η έγκριση προϋπολογισμού, απολογισμού και τροποποίησης κανονισμού λειτουργίας. Επίσης, τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Π. από το δημοτικό συμβούλιο Πάτμου έγινε μόνον φέτος και σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσε τον κανόνα όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Τελικά, μετά και από τοποθετήσεις άλλων δημοτικών συμβούλων το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα (με αρκετές απουσίες) την ίδρυση νέου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέρου. Πάντως, όπως διευκρίνισε ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Λέρου, το νέο Λιμενικό Ταμείο δεν μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, αλλά θα λειτουργήσει αφού εκδοθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και ως τότε ο Δήμος Λέρου θα εξακολουθήσει να μετέχει στο ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Π.

Ωστόσο, νομίζουμε πως η απουσία των εκπροσώπων της Λέρου και η αναβολή δύο συνεδριάσεων του Δ.Σ. του ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Π. λόγω έλλειψης απαρτίας (Παρασκευή 18-05-2012 και Τρίτη 22-05-2012) δείχνουν ότι επί της ουσίας ο Δήμος Λέρου αισθάνεται ήδη αποκομμένος. Πλέον, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του Δημάρχου Λειψών, ο οποίος εμμέσως έχει προαναγγείλει την αποχώρηση και των δήμων Λειψών και Αγαθονησίου, κάτι που υπονόησε και ο κ. Κόλιας λέγοντας πως ο Δήμος Λέρου ξεκινά το νέο Λιμενικό Ταμείο μόνος του, αλλά μελλοντικά θα μπορούν να ενσωματωθούν σε αυτό οι Λειψοί και το Αγαθονήσι.
Πηγή: patmostimes.gr
 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ