back to top
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Δήμος Λέρου διασύρεται για λάθη του παρελθόντος

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΟ Δήμος Λέρου διασύρεται για λάθη του παρελθόντος

Με θλίψη διαβάσαμε το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του Δημοτικού μας συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 17.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων στον Πλάτανο, και έχει να κάνει με την επιστροφή χρημάτων από το Δήμο μας, εντόκως, στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω μη υλοποίησης του έργου αποκατάστασης Κινηματοθεάτρου Λακκίου, ποσό ύψους 113.668,09?

“Μια σημαντική όσο και σπάνια απόφαση καλείται να πάρει το δημοτικό συμβούλιο της Λέρου… Πρόκειται για την επιστροφή ενός σημαντικού ποσού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού δεν πραγματοποίησε ποτέ το σκοπό για τον οποίο τα είχε πάρει.

…Το ποσό το οποίο καλείται ο δήμος να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ευκαταφρόνητο, αφού φθάνει τις 113.668 ευρώ.

Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής: Το 1994 ο δήμος Λέρου ζητά τη χρηματοδότησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να προχωρήσει στην αποκατάσταση του κινηματοθέατρου στο Λακκί. Αρχές του 1995 παίρνει προκαταβολή 80.000 ευρώ για να ξεκινήσει τα έργα. Στη πορεία, προκύπτουν άλλες ανάγκες και η προκαταβολή της Ε.Ε. δίδεται εκεί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά στη συνέχεια έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι οι εργασίες έχουν ξεκινήσει και ο δήμος κωφεύει. Η Ε.Ε. επανέρχεται και δίνει προθεσμία έως τον Μάιο του 1998. Ο δήμος συνεχίζει να κωφεύει και η Ε.Ε. τον Φεβρουάριο του 1999 τον ενημερώνει ότι πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα. Ο δήμος ανταποκρίνεται και ζητά πίστωση χρόνου για να εκτελέσει το έργο, αλλά η Ε.Ε. αρνείται και δίνει περιθώριο για την καταβολή των χρημάτων έως τις 30 Σεπτεμβρίου 1999, διαφορετικά θα αρχίσουν να «τρέχουν» και τόκοι.

Μετά από αυτό ο δήμος επιστρέφει στην τακτική του… κωφού και δεν απαντά ούτε στα επόμενα έγγραφα της Ε.Ε. το 2000 και το 2001.

Το 2002, αναλαμβάνει δήμαρχος ο Τιμόθεος Κωττάκης, προσπαθεί να έρθει σε συνεννόηση με την Ε.Ε. που τον ενημερώνει ότι εκτός του κεφαλαίου (80.000 ευρώ) θα πρέπει να πληρώσει και 23.000 ευρώ για τόκους, ενώ θα είχε πρόσθετη επιβάρυνση 13,15 ευρώ για κάθε ημέρα που θα καθυστερούσε…”

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ