back to top
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Οικολόγοι «σπέρνουν» φίδια στην Πάτμο για τη διαιώνιση του είδους. Ανησυχία στο νησί

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΟικολόγοι «σπέρνουν» φίδια στην Πάτμο για τη διαιώνιση του είδους. Ανησυχία στο νησί

Προβληματισμένοι είναι οι κάτοικοι του νησιού για τις κινήσεις ατόμων που κατά πάσα πιθανότητα είναι οικολόγοι-φιλόζωοι να “σπείρουν” στο νησί φίδια.

Πριν τρεις μέρες όπως μας είπε ένας εξ αυτών, ο Δημήτρης ο Παντελιός είδε ανθρώπους με μικρά σκάφη στην περιοχή Γερανός να ρίχνουν κάποια πράγματα στον αγρό και να απομακρύνονται γρήγορα. 

Η εκτίμηση του όπως και πολλών άλλων μαρτύρων είναι ότι έριξαν φίδια που θέλουν να διασώσουν, κάτι που είχαν κάνει και τα προηγούμενα χρόνια στην περιοχή του Κάμπου και άλλες περιοχές.

Αυτό που ανησυχεί τον κ. Παντελιό, ενημέρωσε το λιμεναρχείο για τις κινήσεις αυτές αλλά τα σκάφη είχαν απομακρυνθεί, και τους κατοίκους με τους οποίους μιλήσαμε, είναι πως το φίδι που σκότωσε την Γαλλίδα πέρσι στο Γροίκο ήταν Οθωμανική οχιά που δεν υπήρχε στο οικοσύστημα του νησιού μας, και ότι ήταν από τα φίδια – εισαγόμενα που έριξαν οι οικολόγοι-φιλόζωοι τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτή η τακτική της «σποράς» ή «απελευθέρωσης» πανίδας, είναι γνωστό πως ακολουθείται από φιλοζωικές οργανώσεις.
Η απορία όμως που υπάρχει είναι:

Αν οι εκτιμήσεις των κατοίκων είναι πραγματικές, γιατί οι φιλοζωικές οργανώσεις (που πολύ καλά κάνουν και δραστηριοποιούνται για την διάσωση πολλών ζωικών ειδών) δεν ενημέρωσαν τους κατοίκους και τους φορείς γι αυτό; μήπως επειδή τα φίδια δεν είναι για το οικοσύστημα της περιοχής μας; Αυτό όμως θα αποτελέσει ανατροπή της πανίδας και θα βρει απληροφόρητους τους κατοίκους και τους αγρότες για την αντιμετώπιση τους, με όλα τα επακόλουθα.

Σμαράγδα Μουλιάτη

patmostimes.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ