back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τεράστιο το πρόβλημα με τους παράνομους μετανάστες στη Λέρο. Τρόφιμα αγοράζουν οι αστυνομικοί και το πλήρωμα του Λιμεναρχείου!

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΤεράστιο το πρόβλημα με τους παράνομους μετανάστες στη Λέρο. Τρόφιμα αγοράζουν οι αστυνομικοί και το πλήρωμα του Λιμεναρχείου!

Μετά το «κλείσιμο» των συνόρων στον Έβρο, οι δουλέμποροι δραστηριοποιούνται για άλλη μια φορά στα απέναντι τουρκικά παράλια προωθώντας τους παράνομους μετανάστες στα ελληνικά νησιά. Ήδη, το τρίτο 10ήμερο του Αυγούστου, κατέφτασαν στο νησί της Λέρου περίπου 60 μη νόμιμοι μετανάστες μαζί με μικρά παιδιά. Τους μη νόμιμους μετανάστες, μεταφέρουν και αποβιβάζουν στο Φαρμακονήσι ταχύπλοα σκάφη από τα Τουρκικά παράλια.

Στο μεταξύ, τεράστια είναι το προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρχές της Λέρου, αφού μετά την κατάργηση των Επαρχείων, την μέριμνα των παράνομων μεταναστών έχει αναλάβει η αστυνομία για όσους μετανάστες συλλαμβάνονται σε χερσαίο έδαφος, ενώ αντίστοιχα το λιμεναρχείο έχει την μέριμνα για τους λαθρομετανάστες που συλλαμβάνονται στη θάλασσα.

Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη 28-08-12 εντοπίστηκε από σκάφος του Frontex πνευστή λέμβος με εικοσιπέντε επιβαίνοντες παράνομους μετανάστες ένα μίλι ανατολικά του Φαρμακονησίου. Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών η λέμβος ρυμουλκήθηκε από το σκάφος του Frontex ασφαλώς στο Φαρμακονήσι. 

Οι λαθρομετανάστες (μαζί με μικρά παιδιά) παρέμειναν στο Φαρμακονήσι μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 30-08-12, και μεταφέρθηκαν στη Λέρο, όπου παρελήφθησαν από το πλήρωμα του Λιμεναρχείου. 

Λόγω μη ύπαρξης καταλυμάτων στο κτίριο του Λιμενικού καταστήματος, φιλοξενήθηκαν στον… αύλειο χώρο… 

Για τη διατροφή τους μερίμνησε ο Διοικητής του 588 ΤΕ, ενώ για τα είδη πρώτης ανάγκης (νερό, ψωμί, γάλα κλπ) τους εφοδίασαν τα στελέχη του Λιμεναρχείου Λέρου. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ίδια αν όχι χειρότερη κατάσταση, επικρατεί και στο Αστυνομικό Τμήμα Λέρου.  

Ο δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλιας, ιδιαίτερα προβληματισμένος με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δήλωσε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Λέρος είναι τεράστιο, αφού υπάρχει έλλειψη στοιχειώδους υποδομής για τη φιλοξενία τους. 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Κόλια δήλωσε μεταξύ άλλων: 

«…Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Φαρμακονήσι, βρίσκεται πλησίον της Λέρου, όπου οι δουλέμποροι συνηθίζουν να μεταφέρουν τους λαθρομετανάστες και δυστυχώς, όπως αντιλαμβάνεστε, το πρόβλημα έχει επανέλθει. Οι παράνομοι μετανάστες που εντοπίζονται κρατούνται για λίγες μέρες στο Λιμεναρχείο, κατόπιν στο αστυνομικό Τμήμα Λέρου και στη συνέχεια αφήνονται ελεύθεροι. Η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει επειγόντως για το μείζον πρόβλημα που δημιουργείται. Η Λέρος, η Σύμη και τα υπόλοιπα ακριτικά νησιά του Αιγαίου είναι αναγκασμένα να δέχονται τους παράνομους μετανάστες χωρίς καμία μέριμνα από το κράτος, τη στιγμή που στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας έχει τεθεί σε ισχύ η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» για την απομάκρυνσή τους…» 

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, στα απέναντι τουρκικά παράλια έχουν συγκεντρωθεί περίπου 600 λαθρομετανάστες που οι δουλέμποροι είναι έτοιμοι να προωθήσουν στα ελληνικά νησιά.

Επισημαίνεται ότι το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος που μετακινήθηκε από την Κέρκυρα στη Λέρο και η μετακίνηση του λιμενικού σκάφους της Λέρου σε άλλο, εξίσου σημαντικού λόγω θέσης, νησιού του Αιγαίου, κρίνεται απαράδεκτη, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο τύπος του σκάφους από την Κέρκυρα δεν είναι κατάλληλος για τις επιχειρήσεις που διεξάγει το Λιμενικό Σώμα και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Λέρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το εν λόγω σκάφος δεν έχει ενδιαιτήσεις για το πλήρωμα, ενώ η επιχειρησιακή του δράση περιορίζεται στα… 4 μποφόρ, καθιστώντας το άχρηστο στις επιχειρήσεις αποτροπής προσέγγισης των υπερσύγχρονων δουλεμπορικών σκαφών, στα νησιά μας.

Άλλωστε, για το θέμα του πλωτού σκάφους της Λέρου, απηύθυνε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου η βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Ιατρίδη ρωτώντας τον υπουργό τα εξής:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Η λύση της μετακίνησης του λιμενικού σκάφους από την Κέρκυρα στη Λέρο είναι προσωρινής φύσης;
2. Ανταποκρίνεται ο τύπος του σκάφους αυτού στις συνθήκες που επικρατούν στο ανατολικό Αιγαίο;
3. Θα αντικατασταθεί το σκάφος της Κέρκυρας από κάποιο άλλο σκάφος και πότε;
4. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να υπάρξει πλήρης κάλυψη των νησιών μας σε πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος και ιδιαίτερα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου;

Lerosnews.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ