back to top
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Να μην καταργηθούν οι ΔΟΥ των νησιών, ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Βασ. Υψηλάντης

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΝα μην καταργηθούν οι ΔΟΥ των νησιών, ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Βασ. Υψηλάντης

Να μην καταργηθούν οι ΔΟΥ των νησιών, ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Βασ. Υψηλάντης. Ειδικότερα, η εισήγηση του κ. Υψηλάντη έχει ως εξής:

«Εμείς, οι νέοι Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αγαπητέ και σεβαστέ κύριε Γλέζο, είμαστε με την Ελλάδα και είμαστε με τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που παρά τις δυσκολίες δεν αφήνει τη μάχη και τον πόλεμο, αλλά με υπερηφάνεια συνεχίζει και αγωνίζεται, όπως κάποτε αγωνιζόσασταν κι εσείς και οι δικοί μου πρόγονοι κλεισμένοι στις φυλακές των Ιταλών.

Είμαστε εκείνοι οι οποίοι υποστηρίζουν τον άνθρωπο, τον άνθρωπο που εργάζεται, όμως, όχι τον κρατικοδίαιτο άεργο, όχι τον κουκουλοφόρο, όχι αυτόν που εμποδίζει την ανάπτυξη και την πρόοδο αυτού του τόπου.

Και είναι γεγονός, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι αυτό το διήμερο της συζήτησης από το σύνολο της αντιπολίτευσης ακούστηκαν ακραίες θέσεις που ακριβώς προσδιορίζουν και το στίγμα της. Είναι μια αντιπολίτευση που φαίνεται ότι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, που δεν βλέπει κατάματα αυτή τη στιγμή που βρίσκεται η χώρα, που μετέρχεται ακραίας λαϊκιστικής φρασεολογίας η οποία τις περισσότερες φορές παραπέμπει στις χειρότερες στιγμές της ελληνικής και της ευρωπαϊκής ιστορίας, δίχως προτάσεις. Ναι, δίχως προτάσεις, αλλά με τίτλους που θυμίζουν κινηματογραφικό έργο το οποίο ελπίζω να μην ζήσει ποτέ ο ελληνικός λαός. Δεν επιδιώκουν να συμβάλλουν θετικά στην έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά αντιθέτως, πώς θα διατηρηθεί η κρίση, επιδιώκοντας έτσι στο τέλος τη σαλατοποίηση της πολιτικής ζωής και κατ’ επέκταση τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και της ειρήνης.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι το συζητούμενο σχέδιο νόμου αποτελεί στην παρούσα συγκυρία ένα νομοθέτημα δημοσιονομικής ανάγκης και ότι πολλές από τις προβλέψεις του θα μπορούσαν υπό άλλες συνθήκες να ήταν διαφορετικές ή και να μην υπήρχαν καθόλου και ότι οφείλουμε άμεσα να προωθήσουμε και πιστεύω να έρθει γρήγορα προς ψήφιση ένα σύγχρονο, εθνικό επιτέλους φορολογικό νομοσχέδιο, που θα δίνει οριστική απάντηση στις στρεβλώσεις, στη φοροδιαφυγή, θα καθαρίζει και θα διανοίγει τους δρόμους για την ανάπτυξη.

Στην αναφορά μου αυτή και σε σχέση με τους προβληματισμούς που, όπως είπε ο Προεδρεύων, δεν αναπτύχθηκαν τελικά, θα αναφερθώ σε μερικά σημεία του σχεδίου νόμου, ειδικότερα, με τη φορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του άρθρου 1 παρ. 1 περίπτωση β. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να στηριχθούν ακόμη περισσότερο. Είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και ο χώρος που μπορεί να δώσει λύσεις και να προσδώσει θετικά πρόσημα στην οικονομία.

Στα πλαίσια αυτά πρέπει να λάβετε υπόψη σας μία πραγματικότητα, ότι οι περισσότερες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι διαρθρωμένες ως οικογενειακές επιχειρήσεις υπολειτουργούν, αδυνατούν λόγω του υφιστάμενου φορολογικού και θεσμικού πλαισίου, αλλά και των συγκυριών να δραστηριοποιηθούν υγιώς.

Πρέπει, κύριε Υπουργέ, να ξεκαθαρίσει αυτή η κατάσταση. Μπορεί να γίνει με το νέο φορολογικό νόμο τον οποίο θα φέρει η Κυβέρνηση, να δοθούν τέτοια κίνητρα, ώστε να πάψουν να λειτουργούν αυτές οι οποίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν και αυτές οι οποίες θα μπορέσουν από τις στάχτες να αναγεννηθούν και να προσφέρουν στην εθνική οικονομία.»

Στα θετικά που μπορούμε να αναγνωρίσουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου και πρέπει να αναγνωρίσουμε είναι ότι υπάρχουν διατάξεις σχετικά με την ελάφρυνση της φορολογίας στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους και πρέπει να ακουστεί και αυτό και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Επιπλέον, αναγνωρίζονται οι δαπάνες των ελευθέρων επαγγελματιών αντιστοίχως με εκείνες που αναγνωρίζονται στις επιχειρήσεις και στις εταιρείες.

Κλείνοντας όμως, κύριε Υπουργέ, θέλω να αναφερθώ σε ένα θέμα το οποίο αγγίζει το χώρο από τον οποίο προέρχομαι και έχω γεννηθεί και γι’ αυτό επιθυμώ να το λάβετε σοβαρά υπόψη σας. 

Είμαι αντίθετος στο κλείσιμο των νησιωτικών ΔΟΥ. Είμαι αντίθετος όχι γιατί είμαι νησιώτης που διαρκώς εργάζεται για την απάλυνση των δυσκολιών που επιφέρει η νησιωτικότητα, αλλά και γιατί πιστεύω ότι και ορθολογιστικά είναι και εθνικά αναγκαία η διατήρησή τους. Δεν θα κάνω συγκρίσεις και δεν θα κατονομάσω αδικίες, ζητώ όμως να προσέξετε ειδικότερα το κλείσιμο στα βόρεια της Δωδεκανήσου -δεν διαχωρίζω τη Δωδεκάνησο σε βόρεια ή νότια- και των δύο ΔΟΥ της Καλύμνου και της Λέρου. Αποκλείουμε λοιπόν, όλη εκείνη τη συστάδα των νησιών μας από την Κάλυμνο μέχρι το Αγαθονήσι και μέχρι την Αστυπάλαια. Αποδυναμώνεται παντελώς η διοικητική φορολογική λειτουργία στο συγκεκριμένο τμήμα του πολυνησιακού ακριτικού νομού μας και δημιουργούνται αξεπέραστα, δυσάρεστα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Τα ίδια ισχύουν και στα νότια της Δωδεκανήσου με την υπό κατάργηση ΔΟΥ της Καρπάθου που μαζί της έχει και εξυπηρετεί την απομακρυσμένη Κάσο.

Άλλωστε, κύριε Υπουργέ, η Δωδεκάνησος εισφέρει πολλαπλώς –και τα γνωρίζετε καλά- στον εθνικό κορβανά κήαι το δικαιούται. 
Σας ευχαριστώ πολύ.»

Εξάλλου ο Βασίλης Α. Υψηλάντης την περασμένη εβδομάδα ήταν εισηγητής σε δύο σχέδια νόμου που αφορούσαν την κύρωση των συμβάσεων τουριστικής συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Λευκορωσία.

Τέλος ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης ερωτηθείς για το θέμα του Νοσοκομείου και άλλα τρέχοντα ζητήματα σχετικά με τον Οργανισμό του Νοσοκομείου Ρόδου δήλωσε :” Ζήτησα, από τη διοίκηση και τους γιατρούς του Νοσοκομείου Ρόδου, αιτιολογημένη έκθεση σχετικά με τα αιτήματα του Νοσοκομείου σε σχέση με τον νέο οργανισμό. Την Παρασκευή το βράδυ μίλησα με τον Υπουργό Υγείας από τον οποίο ζήτησα την αποκατάσταση κάθε προφανούς λάθους και αδικίας . Την Τετάρτη ο υπουργός θα συναντηθεί με τους Διοικητές ενώ μέσα στην εβδομάδα θα συζητήσω το θέμα με το Υπουργείο.».

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ